Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Genijalna braća Roca pokrenula su fondaciju jer žele podijeliti sve što znaju o hrani

roca

Među profesionalcima vlada dosta jak konsenzus oko toga koji je restoran najbolji na svijetu. Pokazalo je to i nedavno njihovo glasanje na San Pellegrinovu izbogu 50 Najboljih restorana. rijče je o El Celler de Can Roca, braće Joana, Jordija i Josepa Roce. Tri Michelinove zvjezdice, 30 godina iskustva i nesporno priznanje struke, za Roca znače da je vrijeme da počnu dijeliti znanje i preuzmu veću društvenu odgovornost. Nova Fondacija braće Roca osnovana je u restoranu La Masia, s tri cilja: istraživanjem, informiranjem i društvenom suradnjom. 

Braća Roca žele iskoristiti svoju medijsku vidljivost i preuzeti veću društvenu dogovornost. Objasnili su da se boje da će zbog ogromnog uspjeha postati tromi, stoga si žele postaviti teže ciljeve, “podijeliti svoju zrelost sa svijetom” i kroz jači društveni angažman tražiti širinu za koju sada misle da im sada nedostaje.

Znanje, kultura, talent, solidarnost

Fondacija braće Roca postavila si je međunarodnu agendu. Prije tri mjeseca pokrenui su online edukacije (MOOC) u kojima sudjeluje već 18.000 ljudi. U restoranu La Masia od ovoga ljeta radi kreativni i istraživački centar, osnovan prije godinu i pol dana.

“Kroz Fondaciju želimo učiniti dostupnim ono nedodirljivo u kuhinji”, objašnjavaju braća Roca u prezentacijama svoje nove inicijative, “U srcu našeg programa su znanje, kultura, talent, kreativnost, zdravlje, solidarnost i ekonomija raznolikosti.”

Razvijat će i dijeliti međunarodne programe na svim područjima prehrane.  Jedna od prvih aktivnosti braće Roca, ambasadora UN-a, je “jačanje podrške Razvojnom programu UN-a, umjesto da se samo slikamo kao ambasadori”.

Bolja prehrana je ljudsko pravo

Prvi projekt pokreću u Nigeriji, gdje već rade na tehnologiji konzerviranja hrane koja se oslanja na tradicionalne tehnike, kako bi se spriječilo propadanje ionako oskudnih resursa u velikim ruralni područjima. U suradnji s vlastima pokrajine Kaduna, braća Roca sudjeluju u gradnji tvornice za preradu hrane, razvoju lanca proizvodnje, nabave i prodaje i promociji lokalnih proizvođača kako bi ih se uključilo u nigerijsko tržište. 

Drug projekt je na pacifičkoj obali Meksika, gdje lokalne žene koje kuhaju autentičnu tradicionalnu hranu organiziraju, educiraju i povezuju s turističkom industrijom kako bi mogle živjeti od toga. Krajnji cilj braće Roca je kroz educiranje i suradnju sa chefovima i pripravnicima iz cijeloga svijeta, stvoriti moćnu mrežu profesionalaca koja će garantirati bolju sigurnost hrane.  “Bolja prehrana je ljudsko pravo, to je pravo na život”, tvrde. Vrijeme je da se pojam gastronomije oslobodi granica skupih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.