Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gordon Ramsay tvrdi da su svjetski restorani puni kokaina i da je droga ‘mala prljava tajna’ industrije

Droga je mala prljava tajna svjetske restoranske scene, tvrdi celebrity chef Gordon Ramsay u svom novom dokumentarcu Gordon Ramsay on Cocaine, u  produkciji televizije ITV. Prikazat će se u dvije epizode u sklopu njihova serijala Crime & Punishment. Ne zna se zašto je Ramsay nakon svih svojih uspješnih televizijskih projekata odlučio snimati baš dokumentarac o industriji narkotika i koje su njegove reference za to, ali dokumentarac je tu i promocija je počela. Dio promocije su i zaista problematične anegdote iz poznatih svjetskih restorana, uključujući njegove, koje Ramsay ovih dana prepričava u intervjuima. U jednom dijelu dokumentaca Ramsay je čak testirao toalete 31 restorana širom svijeta, tražeći tragove kokaina (kaže da ih je pronašao u svima osim jednoga). Ramsay tvrdi da je u svojim i tuđim restoranima vidio toliko droge da je pitanje koliko se još sve to može prešućivati.

U svom je restoranu doživio da ga gosti zamole da im souffle pospe s malo kokaina.“Kad je na red stigao desert, taj je par došao do mene i rekao: Gle, svi za stolom su sretni što su ovdje, da li bi nam mogao napraviti souffle kakav nikad nismo probali i umiješati malo koke u šećer u prahu,” priča Ramsay, “nasmijao sam se i odbio kao da je sve bila dobra fora, ali nema šanse da bih ikada i pomislio na takvo što. Posuo sam im souffle šećerom i namjerno ga karamelizirao da ne umisle da je unutra kokain. Souffle sam im samo stavio na stol i okrenuo se, nisam ih ni pozdravio”.

Ramsay kaže da je dokumentarac o drogi odlučio snimiti nakon incidenta koji se lani za Božić dogodio u jednom njegovu restoranu. Jedan je gost odnio tanjur sa sobom u toalet, da s njega može šmrkati kokain, a onda ga vratio konobaru i zamolio da mu donese čisti tanjur. “Stvarno sam se zapitao koliko to daleko još može ići i kakve sve pritiske gostiju restorani moraju trpjeti,” kaže Ramsay. Drugi, vjerojatno jači razlog, vrlo je osobne naravi. Prije četrnaest godina jedan od Ramsayevih glavnih chefova David Dampsey, umro je nakon što je uzeo kokain. Ramseyev brat je dugogodišnji ovisnik o heroinu, i zadnjih šest mjeseci nitko ne zna gdje je i je li živ. Zadnji put su ga kontaktirali kad je bio u Portugalu.

Ramsay je u promotivnim intervjuima dotakao i druge teme. Rekao je da se njegova ružna svađa s tastom smirila i kritizirao je Jamiela Olivera (njih se dvojica već dugo javno svađaju), jer smatra da je njegova kampanja za oporezivanje šećera u Velikoj Britaniji licemjerna. “Lijepo je sada pričati o porezu na šećer i supermarketima. Ali to nismo slušali dok je deset godina surađivao s lancem Sainsbury’s. Uz dužno poštovanje, mi smo chefovi a ne političari. Kad gurate ljudima u nos svoje stavove i tvrdite da ćete otići ako dođe do Brexita, žao mi je, vrata su otvorena. Stani iza onoga što govoriš.”  Ostatak ovog ranta bio je vrlo osoban i podsjećao je na opskurna medijska prepucavanja američkih repera, pa ne treba gubiti vrijeme na njega. Jamie Oliver odbio je komentirati. Britansko udruženje ugostitelja i druga strukovna udruženja nisu htjeli komentirati Ramseyeve navode o drogi u restoranima. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.