Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuski predsjednik Macron prvi je u povijesti odao državnu počast francuskim chefovima

macron-chefovi

U Parizu se prije nekoliko dana okupilo 180 najboljih francuskih chefova, nositelja Michelinovih zvjezdica, od Alaina Ducassea do Dominique Crenn. Prvi put u povijesti Francuske predsjednik države pozvao je chefove na ručak u Elizejsku palaču kako bi im odao visoku državnu počast. Prijem je organiziran povodom finala najprestižnijeg francuskog kuharskog natjecanja Bocuse d’Or France 2o17. Otkad je došao na vlast, Emmanuel Macron francusku gastronomiju, vinarstvo i proizvodnju hrane promovira kao strateški važna područja nacionalne ekonomije, kulture i soft powera. “Hrana je u Francuskoj državno pitanje”, rekao je Macron u obraćanju chefovima, “Svaki put kad srećem šefove drugih država, odajem počast francuskoj gastronomiji. A vi ste sjajni ambasadori francuske gastronomije”.

Macron je s ministrom poljoprivrede Stephaneom Tavertom pokrenuo Etats-generaux de l’alimentation, 14 radnih skupina koje su pokrenule raspravu o francuskoj poljoprivredi, industriji hrane i gastronomiji, zajedno s investicijskim planom od pet milijardi eura u idućih pet godina.  Macronov je stav da se francuska poljoprivreda mora modernizirati i transformirati zajedno s distribucijom, kako bi Francuska obranila svoj položaj na svjetskom tržištu hrane. Inicijativa je nazvana po povijesnim etats-generaux, izvanrednim skupštinama na kojima su se svi slojevi francuskog društva okupljali kao bi raspravljali o gorućim temama.  “Vaša uloga u ovoj inicijativi je presudna”, rekao je Macron chefovima u Elizejskoj palači, “Jer ste vi vibrantni izaslanici naših regija i krajeva i promotori naših proizvođača.” 

Meni za svečani ručak u Elizejskoj palači kreirala je francuska kulinarska elita,  Anne-Sophie Pic, Yannick Alleno, Guy Savoy, Dominique Crenn, slastičarka Claire Heitzler i chef kuhinje Elizejske palače Guillaume Gomez. Pic je kuhala Gillardeau kamenice s ledenom kremom od selena i crnog kardamoma i ciklom u nekoliko tekstura. Dominque Crenn pripremala je škampe iz Guilvineca, fermentirani ananas, grilanu japansku rižu i barigoule, tradicionalno provansalsko jelo od pirjanih artičoka u jakom bujonu od bijelog vina. Guy Savoy kuhao je jugu od artičoka s crnim tartufima i lisnatom briošom sa gljivama. Yannik Alleno je u počast Paulu Bocuseu napravio L’oreiller de la belle basse-cour. Za desert su posluženi izbor slastica Claire Heitzler i slavni sirevi Mere Richard. 

https://www.instagram.com/p/BZjhnJdFhQg/?tagged=dejeunerdesgrandschefs

https://www.instagram.com/p/BZjuqkcF9dX/?tagged=dejeunerdesgrandschefs

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.