Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kaptolska klet Tomice Špičeka u puno je boljem stanju nego što smo mislili

Tomislav Špiček prije petnaestak godina bio je jedan od najboljih hrvatskih kuhara. Gospodin Špiček svojom je konzervativnom ali preciznom kuhinjom, sa sjajnim osjećajem za nijanse okusa i za lokalne proizvode, punio sve restorane u kojima je radio. Vrhunac je doživio u Baltazaru 2004. i 2005. godine. Poslije njegova odlaska, u Baltazaru se nikad nije tako dobro jelo. Tomica Špiček danas je javnosti najpoznatiji kao televizijski sudac u showu Tri, dva, jedan – kuhaj!’. Istodobno, zaposlen je u Kaptolskoj kleti/ Braceri. Kaptolska klet stari je zagrebački restoran nacionalne kuhinje, koji se nikad nije isticao izvrsnošću hrane, ali se može pohvaliti sjajnom lokacijom preko puta katedrale.

Prije nego što se veliki dio terase zatvorio, Kaptolska klet imala je jedan od ljepših vrtova u Zagrebu. Tomislav Špiček došao je u Kaptolsku klet i u susjedni/sestrinski restoran Braceru prije nekih četiri godine. Kad smo prvi put jeli u Špičekovoj Kaptolskoj kleti dojmovi su bili prilično loši: pljeskavica je imala teksturu pečene paštete, dok je ribeye podsjećao na lošu žvakaću gumu. Pa smo godinama izbjegavali Kaptolsku klet, da bi danas skupili snage i hrabrosti da ondje ručamo, uvjereni kako ćemo jesti jako loše.

Kaptolska je klet, međutim, prilično uvjerljivo uništila našu skepsu. Jelovnik je relativno zanimljiv, s neobičnim jelima poput noodlesa od janjetine sa slanutkom, ili janjećeg confita. Konfitirani janjeći butić bio je izvrstan, dok je teleći šiš u panceti , s vrlo finim restanim krumpirom, imao odličnu teksturu i prilično snažan okus.

Oba jela doimaju se, nažalost, nedovršenima jer im bolno nedostaju umaci. No, Kaptolska klet priprema sasvim solidno meso u jako velikim porcijama po korektnim cijenama (ne računajući steakove, većina jela košta između 70 i 110 kuna). Vinska lista je konvencionalna, s nekoliko dobrih buteljki poput Stagnuma, Kozlovićeva terana ili Tomčeve Amfore. Neobično je što drže Dom Perignon i Krug, što je vjerojatno zasluga distributera. Šteta je jedino što je ispred ulaza u Braceru istaknuta Špičekova fotografija, kojom se reklamiraju nekakva dnevna jela od tridesetak kuna. Ozbiljan chef poput Tomice Špičeka nije zaslužio takav tretman.

KAPTOLSKA KLET
Kaptol 5, Zagreb

HRANA 3/5  VINSKA KARTA 3/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA +3/5
sve kreditne kartice


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.