Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jadran je dobio prvi pravi steakhouse. Govedina u lošinjskoj Diani baš je izvrsna

Diana je jedan u nizu lokala u uvali Čikat, turistički najvažnijem dijelu otoka Lošinja, gdje su smješteni five star hoteli Alhambra i Bellevue kao i još luksuznije vile poput Hortenzije. Do proljeća lanjske godine Diana je bila tipični starinski riblji restoran, kakvih je Jadran prepun. Onda su momci iz F&B-a Jadranke, glavne lošinjske hotelijerske i restoranske tvrtke, ispravno odlučili diversificirati svoj restoranski portfolio. Pa su Dianu pretvorili u prvi pravi kvarnerski steakhouse, a susjedni Cigale u vrhunski riblji restoran.’

Rezultat diversifikacije prilično je solidan: u nedjelju navečer u Diani nije bilo slobodnog stola. Jedan od magneta za strane goste svakako je dry ager, komora za odležavanje govedine. Na dnu komore nalaze se blokovi himalajske soli koja pospješuje dehidraciju steakova.

Sinoć smo kušali irski ribeye angus, pa argentinski fillet steak, pa simentalski biftek, pa još jedan suši angus, te srednje debelo rezani teleći kotlet. Svo je meso, pečeno u Green Eggu, bilo vrlo precizno pripremljeno: crveno do jarko crveno. Govedina se doimala sočnom, opakom i samodovoljnom. Kad izađete iz steakhousea, ne mislite o drugoj hrani. Pečene fete krumpira iz obližnjeg OPG-a i cijeli zapečeni krumpir očekivano su ukusni, dok je slatka crvena pečena paprika bila gotovo senzacionalna.

Jedina sinoćnja Dianina pogreška bila je pogrešna procedura u izradi tartar bifteka: konobar nam se odmah ispričao zbog nekorištenja sirovog žumanjka, što je obrazložio sanitarnim propisima. Sve je drugo ostavilo sjajan dojam, uključujući melankoličnu tortu od paške skute i naranče. Diana na Lošinju prvi je pravi jadranski steakhouse.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.