Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Znate li što su Fioroni? Prvi su stigli u Plavi podrum i najavljuju odličnu sezonu bijelih tartufa

Sezona bijelih tartufa načelno počinje oko 15.rujna. Vološćanski Plavi podrum dobio ih je, međutim, već ovih dana, što je neuobičajeno rano. Daniela Kramarić, vlasnica najboljeg kvarnerskog restorana, kaže kako su prvi bijeli tartufi načelno slabije kvalitete. Zovu se Fioroni, i riječ je prvim sezonskim tartufima, delikatnog, toliko laganog mirisa da ih ni tartufarski psi ponekad ne detektiraju. Načelno se dijele u dvije kategorije, svježe i trule. Jedu se samo svježi, a truli se ostavljaju u zemlji i psi ih zatrpavaju. Kako priroda ne povlači suvišne poteze, Fioroni koji strunu na početku životnog vijeka imaju važnu funkciju: oni su tvornica spora i pripremaju teren za novu generaciju tartufa koji će se vaditi zreli i mirisni.

Svježi Fioroni u presjeku izgledaju drugačije od zrelih bijelih tartufa, nemaju toliko distinktivne crtice u bijeloj i boji lješnjaka i aromatika im je slabija.  Daniela Kramarić kaže da su Fioroni koje su dobili ove godine noebično kvalitetni za ovu tipologiju tartufa. “Jako su aromatični, veliki i čvrsti, prilično netipični za prve bijele tartufe. To znači da bi sezona mogla biti odlična,” procjenjuje gospođa Kramarić.

Prve bijele tartufe u Plavi podrum donio je Klaudio Ipša, istaknuti istarski tartufar. uljar i vinar. Ipša je tartufe ubrao u Motovunskoj šumi, a u Plavom su ih podrumu ribali na zelenu pastu sa škampima i kozicama. Dobra sezona bijelog tartufa, jednog od dva ili tri najspektakularnija i međunarodno najvrednijja simbola hrvatske gastronomije, sjajna je vijest za našu restoransku industriju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.