Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beach Restaurant Borik odlično je koncipiran, no u kuhinji se događaju nepotrebne tehničke greške

Borik je jedna od najljepših lošinjskih plaža. Ona je divlja, s relatvno jakim valovima i po naizgled mirnom moru, i s prekrasnim pogledom prema zalasku sunca. Beach Bar/Restaurant Borik toliko je atraktivan da se prije mjesec dana ondje održala promocija Moetova Rose Ice Imperiala. Borik, međutim, nije samo mjesto za idilične fotografije zalaska sunca, nego i prilično ambiciozan i dobro koncipiran restoran. Borikov meni temelji se na salatama, dva ili tri riblja jela, par tjestenina i roštilju.

Sve bi drugo za plažu bilo suvišno, osim još pokojeg sendviča i zaista dobrog burgera. Jučer, na nekih plus 35, ručali smo vrlo solidan  steak od tune, odlične male trilje i donekle korektnu pastu s tartufima. Donekle korektnu, zato što je ulje od tartufa preuzelo skoro cijelo jelo: voditelju Borika, ozbiljnom profesionalcu koji voli čuti kritiku, sugerirali smo da iz kuhinje zauvijek izbaci taj opravdano ozloglašeni kemijski pripravak.

Druga tehnička greška desila se kod rižota posluženog uz tunu: kuhar je kremastost pokušao dobiti dodavanjem vrhnja ili nekog jako kremastog sira. Rižoto je, međutim, tehnika pripreme škrobastog zrnja (najčešće riže ili ječma ), kojom se stalnim miješanjem izvlači škrob, pa se dobiva prirodna kremastost koja se na kraju samo naglašava dodavanjem maslaca i parmezana. Nema baš nikakva razloga da se restoran na plaži upušta u kompliciranu operaciju pripreme riżota, jer je naprosto ne može korektno završiti.

Izuzmemo li te dvije greške, Borik ostavlja sjajan dojam. Sjedite kraj otvorenog mora, mirišete vjetar i jedete vrlo dobru ribu ili velike komade mesa iz Green Egga. Sve to uz zaista jeftino dobro vino: buteljka Benvenutijeve Malvazije košta 155 kuna. Lošinjski Borik definitivno, spada među najprivlačnije bistroe na plaži koje smo posjetili ovog ljeta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.