Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hotel Bellevue promijenio je hrvatsku predodžbu o pansionskoj hrani

bellevue-bava

Kad smo se sinoć čekirali u lošinjskom Bellevueu, ljubazna nas je recepcionarka pitala hoćemo li večerati u hotelu. Budući da soba uključuje polupansion, zamolili smo damu da nam rezervira stol. Iskreno govoreći, nismo ništa očekivali. Odlučili smo jesti u hotelu zato što smo bili umorni od puta, i zato što smo profesionalno znatiželjni. Da bi sat vremena kasnije ostali žestoko iznenađeni. Bellevue jest hotel s pet zvjezdica, ali u većini hrvatskih hotela s pet zvjezdica pansionska se hrana svodi na dva ili tri izbora jela kojaj se temelje na čišćenju zamrzivača.

Bellevueova pansionska večera u restoranu Bava mnogo je bolja od a la carte ponude u skoro svim five star hotelima na jugu zemlje. Dakle, čim sjednete na restoransku terasu, konobar će vam donijeti formalni, ukoričeni meni s nekih dvanaestak jela, koja se svakodenvno mijenjaju. Meni je podijeljen, konvencionalno, na salate, topla predjela, juhe, glavna jela, i dnevnog specijaliteta, preporuke chefa koju uvijek čini lokalno jelo.

Evo kako je to izgledalo u četvrtak navečer.

Među salatama mogli ste birati između zelene salate s mahunarkama koje su uključivale i mangetout (slatki mali grašak u mahuni), pa salate od lososa i prepeličjeg jaja, te nešto konvencionalnije salate s piletinom. Topla su se predjela bazirala na tjesteninama sa sezonskim umacima, dok je među juhama dominirala ona od jastoga. Odjeljak glavnih jela sinoć se sastojao od telećih kotleta s rižotom, pa od ribeyea steaka, pa od filea orade s koricom od jastoga. Dnevni je specijalitet bio fenomenalni brudet s velikim škampom i tjesteninom: šug je imao žestoki okus po ljuskama rakova.

Pansion u Bellevueu nudi, dakle, jastoge, škampe,steakove i teleće kotlete: taj nas je izbor podsjetio na Orient Express iz vremena Hercula Poirota. Ovakav pristup panisonskom kuhanju dramatično mijenja hrvatske hotelske standarde. Potpuno je jasno da će se već iduće sezone i drugi jadranski hoteli s pet zvjezdica u svojoj redovitoj ponudi morati bar donekle prilagoditi Bellevueovim standardima. U krajnjoj liniji, nije neobično da su u tom lošinjskom hotelu ove godine ljetovali neki od najuspješnijih hrvatskih restoratera i vinara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.