Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jeste li dovoljno ludi za čokoladom da bi je šmrkali? 

cokolada-smrkanje-g

Liječnici upozoravaju ljude da to ne rade. Ali većina ne sluša. Šmrkanje čokolade ne prestaje. “U trenu, kreditne kartice su bile vani i radili smo smeđe lajne od preostalog kakaa”, piše jedna entuzijastica ovog hira na Elephant Journalu, “Sve uime istraživanja, naravno. Efekt je bio momentalan. Preplavio me okus i miris čokolade. Osjećala sam se osvježeno, energizirano, potpuno razbuđena. Ne onako kao kad popijem previše kave, kad mi srce tuče i  budem nervozna. Ovo je bilo drugačije. Meki, glatki, stabilni, lagani high, val sreće preplavio mi je tijelo”. Nešto slično kao “ono drugo”, samo legalno i navodno manje toksično. Šmrkanje kakaa i čokolade novi je masovni hir koji se širi daleko izvan klubova i privatnih partyja. Navodno je sve započeo belgijski čokolatijer Dominique Persoone. On je dizajnirao napravu za šmrkanje čokolade inspiriranu priborom koji je njegov djed koristio za šmrkanje duhana. Priča dalje kaže da je ta naprava prvi put viđena još 2007. na nekom partyju časopisa Rolling Stone i da ljudi otada šmrču čokoladu kao Scarface kokain.  Kako je taj trend ušao u mainstream, ne zna se.

Persoone kaže da se za najbolje iskustvo sirovi kakao u prahu mora pomiješati s nečim drugim, da se ne bi lijepio za stijenke nosnica. On sam počeo je sa čilijem ali je, to, naravno bio krivi i bolan put. Sada kakao miješa s prahom od mente i jagoda. Od 2014. Persoone je prodao 25.000 naprava za šmrkanje čokolade i ozbiljan broj gourmet mješavina kakaa s raznim prahovima, od slanine i luka do đumbira, kamenica i trave. Danas se, međutim, najbolje prodaje prah Coco Loko, koji se koristi vrlo slično duhanu za šmrkanje, jer se stavlja duboko u nosnice i ljudi ga uglavnom tretiraju kao legalnu drogu. Otorinolaringolozi upozoravaju da je to jedna od naglupljih razonoda svih vremena, koja može izazvati samo infekcije i začepljenja sinusa, a posljedično i štetu na plućima, nikakav high. Coco Loko je izmislio 29-godišnji poduzetnik Nick Anderson iz Orlanda. Coco Loko se na web stranici njegove tvrtke Lega Lean može kupiti za 19,99 dolara. Obećava nalet endorfina i serotonina, euforiju i smirenu fokusiranost. Internet je pun recenzija i recepata prema kojima biste čokoladni prah za šmrkanje mogli smiješati kod kuće. Kad se javnost uzbunila zbog novog trenda, Amazon i još nekoliko online trgovina za legalnu prodaju marihuane i duhana, nevoljko je povuklo Coco Loko.

Čokolada za high sada se prodaje i kao piće i u tabletama, a redovni korisnici tvrde da je moćnija nego što se isprva mislilo. Pozivaju se na visoke količine magnezija, opuštajuće djelovanje i legalnost, na aminokiselinu taurin koja podržava neurološki razvoj i regulira minerale, i tvrde da je konačno pronađen zdrav i legalan stimulans za izlaske. Nadležne agencije, za to vrijeme, nemaju namjeru odobriti Coco Loko ni slične proizvode, unatoč njihovim nutricionističkim kvalitetama. Tehnički, ti bi proizvodi trebali biti u kategoriji s proizvodima od ginka, guarane ili ginsenga, ali sad kad imaju imidž nove droge, magnezij i antioksidanski više ne pomažu. Već se javljaju i studije koje ukazuju da šmrkanje čokolade i kakaa u kombinaciji s većim količinama kofeina i šećera, dakle energetskih napitaka, može biti vrlo opasno. “Nosevi imaju već dovoljno problema sa zagađenjem koje ne možemo kontrolirati” rekao je jedan britanski liječnik novinarima, “Stavljati još kakao prah u nos je stvarno loša ideja. Možda ćete ovakvom konzumacijom čokolade izbjeći kalorije, ali sve što stavite u nos ionako prije ili kasnije završi u probavi. Kad sve zbrojite, bolje je uživati u čokoladi na dobar stari dosadni način.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Jeste li dovoljno ludi za čokoladom da bi je šmrkali? 

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min