Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Radovan lani je proizvela najbolji sauvignon u Istri i jedan od najboljih u Hrvatskoj

radovan-sauvignon-blanc-fb

Obitelj Radovan iz sela Radovani blizu Višnjana godinama je gradila visoki renome svojim malvazijama i chardonnayima, koji redovito spadaju među vodeća istarska bijela vina. Jučer smo, međutim, prvi put put kušali njihov Sauvignon Blanc, koji nas je prilično impresionirao.

Istra dosad nije imala puno sreće sa sauvignonima. Pokazivali su se prilično korisnima u cuveeima poput Matoševićeve bijele Grimalde, dok su u monosortnim izdanjima davali uglavnom jednostavna vina, s većim ili manjim osjećajem svježine. Sasvim je malo iznimaka, koje su odstupale od popij za žeđ definicije istarskih sauvignona.

Stoga nas je Radovanov sauvignon iz lanjske berbe zaista iznenadio. Riječ je o vinu koje je pokupilo dobre značajke nekoliko raznih sauvignonskih škola. Ono na nosu kombinira zelene, travnate arome, s mirisima grejpa i marakuje, što je gotovo tipičan aromatski sklop boljih novozelandskih sauvignona. No, Radovanov je sauvignon neočekivano debeo i mesnat, s velikim tijelom, što je, pak, karakteristično za vrhunske sauvignone iz Alto Adigea, ali i iz Goriških brda: jedan uzorak Simčičeva sauvignona prije desetak godina prikupio je preko 16 posto alkohola, ali nije buteljiran samostalno, nego je završio u cuveeu s nižealkoholnim vinima. Radovanov sauvignon iz 2016. godine posjeduje, pak, 14 ,5 posto alkohola, koji to vino ne opterećuje jer je raskošno tijelo uravnoteženo optimalnom svježinom.

Naposljetku, to vino zeleno-citrusno-tropskih mirisa i bogatog tijela odlikuje se još i mineralnošću koja gotovo asocira na loirske sauvignone. Da se na okusu ne osjeti sasvim lagana gorčina, netipična za vrhunske sauvignone različitih terroira i stilova, Radovanov bi Sauvignon Blanc sigurno dobio višu ocjenu. No, i ovako je uvjerljivo najbolji u Istri, te spada među od tri ili četiri najbolja sauvignon blanca u Hrvatskoj.

Gastropreporuka Radi se o moćnom, svježem vinu, koje bismo najradije pili uz malo drukčije kamenice, poput kamenica Rockefeller, ili kamenica u tempuri s đumbirom i čilijem. Dobro se slaže sa škampima, bijelom ribom, velikim kozicama, pečenom piletinom, pečenom svinjetinom dok je osobito efektan s kozjim sirevima, od onih mlađih do dugo odležanih. Obitelj Radovan prepručuje ga uz šparoge, no nama se čini prevelikim za bilo kakvo zeleno povrće.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.