Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi chef Barbieri’sa je mladi Šibenčanin Nikola Knežić

Jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana Barbieri’s, prije nekoliko je dana diskretno najavio smjenu u kuhinji. Nakon što se chef Andrej Barbieri povukao (obrazloženje su zdravstveni razlozi), na mjesto glavnog chefa došao je Barbierijeve sous chef Nikola Knežić. “Ostajemo i dalje pri konceptu bistroa kako smo i počeli, s jednostavnijim jelima, ali u modernoj prezentaciji”, izjavio je Knežić za portal journal.hr, koji je ovu vijest objavio u sklopu izvještaja o novoj ljetnoj terasi i meniju restorana.  “ Poanta nam je da gost osjeti domaću notu i opuštenu amosferu u cijeloj priči, no to ne znači ležerniji pristup pripremi.” Knežić je doda kako je zadovoljan svojim mladim timom i njihovim talentom. “To u današnjoj situaciji zaista puno znači za stabilno funkcioniranje restorana.”

Chef Nikola Knežić, 31-godišnji Šibenčanin, u Barbieri’su je od otvorenja. Za Šibenski portal uoči otvaranja restorana u ožujku, ispričao je da je Andreja Barbierija upoznao na jednoj privatnoj večeri na kojoj je Barbieri kuhao. Kroz razgovor su shvatili da imaju vrlo sličan pristup namirnicama, važnosti tehnika i kuhanju. Malo kasnije Barbieri je Knežiću ponudio mjesto sous chefa u Barbieri’su.

Knežić je profesionalno kuhati počeo u šibenskom restoranu Peškarija, nastavio kao voditelj dviju kuhinja u Solarisu i u nekoliko lokalnih restorana, a ozbiljnije profesionalno iskustvo stekao je u tri godine koliko je radio u briljantnom Pelegriniju chefa Rudolfa Štefana. Ponudu francuskog chefa Guillaumea Sourrieua za angažman u njegovu marsejskom restoranu L’Epuisette, (jedna Michelinova zvjezdica), Knežić je odbio.  Osnivači Barbieri’sa Frane i Andrej Barbieri, restoran su precizno pozicionirali kao gradski hotspot širokog žanrovskog i tehničkog raspona. Barbieri’s je žanr gastrotainment restorana u Zagrebu podigao na ozbiljno visoku razinu, odličnim uređenjem, integriranim barom i klupskom večernjom atmosferom. Početna definicija restorana, koja je objedinjvala fine dining, elemente trattorie, bistroa i brasserie kao novost u Hrvatskoj, postigla je fenomenalan uspjeh, Barbieri’s je od prvoga dana pun i za ručak i za večeru, a u jednom su trenutku morali uvesti i treći seating.  Na samom početku, Barbieri’s je bio odvukao i značajan broj gostiju iz Noela koji je prvi u Zagrebu postavio standard gastrotainment žanra. Tim Noela ispravno je procijenio da se, umjetno natjecanja s Barbieri’som mora jače fokusirati na još ozbiljnije kuhanje, što im se na kraju isplatilo. Unatoč brojnim prigovorima na neuigranu poslugu i činjenicu da su s Barbieri’sovih menija nestala neka od zanimljivijih, komplesknijih jela koja je na počektu koncipirao Andrej Barbieri, restoran je i dalje tržišno uspješan, što je za mladog chefa poput Nikole Knežića svakako ozbiljna profesionalna prilika.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.