Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Samoborski Gabrek i po ljeti sasvim dobro funkcionira

gabreku-sala (1)

Osamdesetosmogodišnja Krčma Gabreku 1929. bazično je zimska gostionica. U njenim se blagovanicama puše zdjele s vrućim juhama, dok konobari nabijaju bicepse raznoseći pladnjeve s velikim komadima pečenog i dinstanog mesa. Gabrek je u svom elementu osobito u vrijeme kolinja, kad se uobičajeni jelovnik nadopunjuje češnjovkama i krvavicama, pa kasnije buncekima.  Pa ipak, Gabrek može savim dobro funkcionirati i po ljeti, u što smo se jučer uvjerili. Uz standardni meni u srijedu popodne, na nekih plus 34, ponudili su razne teleće iznutrice, uključujući bijele bubrege, brizle i mozak s vrganjima, što samo govori da je riječ o jednom od onih restorana koji koriste baš sve dijelove životinje koju kupuju (šteta je, jedino, što barem po ljeti teleće kotlete ne ostavljaju za roštilj nego ih peku u komadu, što je teža verzija).

Mi smo se, u skladu s temeraturom, odlučili za relativno najlaganija jela:pastrvu i lungić an roštilju, s puno salate od rajčica. Rajčice su bile savršeno svježe, optimalno zrele pa su bojom podsjećale na lubenice, i razmjerno ukusne, s obziorm na činjenicu da se nije radilo ni o volujskom srcu, ni o daterima ni o šljivaru. No, svježe rajčice i ljeto naprosto su jedna od najboljih kombinacija na svijetu: Mario Čerhak, pravi gastronom, znao se po cijeli godišnji odmor hraniti rajčicama.

Lungić, samoborski ogroman, bio je ispečen baš perfektno, sočno i s puno okusa: uspjeli smo svladati više od polovice, uz sjajnu samoborsku muštardu koja bi se morala prodavati i u zagrebačkim nacionalnim restoranima poput Okrugljaka i Vinodola. Pastrva je također bila odlična.

I tako smo u carstvu teškog i zimskog kuhanja ručali ljetno i razmjerno lagano: pečeno meso, pečena riba, svježe povrće, buteljka hladnog bijelog vina. Ekipa iz Gabreka i jučer je pokazala da zna svoj posao: njihova rustikalno-građanska kuhinja izdvaja se od većine drugih gostionica sličnog usmjerenja ne samo kvalitetom mesa, nego profesionalnim znanjem pripremanja i serviranja jednostavne hrane, koja je kod njih naprosto ukusnija nego kod konkurencije. Gabrekova terasa ne izgleda loše, ali pri sadašnjim temperaturma – a vruće bi ljeto moglo trajati vrlo dugo – neophodan joj je neki oblik ventilacije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.