Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U restoransko-vinskom odjelu Johanna Francka vlada priličan kaos

Johann Franck se, kako znamo, proteže na nekoliko terasa i tri etaže povijesne zgrade bivše Gradske kavane na uglu Trga bana Jelačića i Kurelčeve ulice. Na najvišoj je etaži, s izvrsnim pogledom na Trg, smješten restoran. U restoranu bi gosti uglavnom trebali moći piti vino. Kad smo, međutim, užurbanog mladog konobara zamolili za vinsku listu, čovjek se prvo zbunio, pa je onda rekao da mora “dolje po kartu”. Dakle, u samom restoranu nije bilo vinske liste! Kad smo, pak, napokon dobili listu, naručili smo čašu izvrsnog Moreauovog Chablisa i čašu vrlo dobrog Castella. Dvije čaše vina čekali smo nekih desetak minuta, jer je naš konobar opet morao otrčati na neku donju etažu, s koje se vratio s propisno ohlađenom bocom Moreauea,.

Čovjek se uljudno ispričao zbog kašnjenja. Nije se, međutim, ispričao zbog činjenice da je Castello bio poslužen na temperaturi mlake do tople juhe (jer ga vjerojatno nitko nije probao prije posluživanja). Sudeći po toplini tog vina, čini se da crne buteljke drže daleko od klimatizacije, i još dalje od bilo kakvog hladnjaka za čuvanje vina. Novi bi gost mogao pomisliti da restoran na drugom katu ne drži vinsku kartu, zato jer se i karta i vina zapravo nalaze na prizemnoj razini, gdje je ovog proljeća otvoren vinski bar. To smo otvorenje bili najavili na našem portalu. Međutim, vinski bar na čijoj ogradi piše kako drže velika svjetska vina, zapravo ne funkcionira. Kad smo ondje sjeli prije nekih mjesec dana i zamolili vinsku kartu, neki drugi energični konobar morao je otrčati na gornju etažu po istu onu kartu koju su nama s donje etaže donijeli i jučer, i na kojoj se od klasičnih svjetskih vina na čaše nalazi samo Moreau. Kad smo pitali što je s najavljenim opsežnim izborom vina, dobili smo zbunjeni dogovor kako se na tome tek radi.

Daljnji dokaz da u Johannu Francku ne znaju baš mnogo o vinima, te da ih baš ne prodaju, jest činjenica kako je to valjda jedino mjesto u Zagrebu i šire koje ne želi držati svježe malvazije. Naime, prvo smo konobara pitali za bilo koju malvaziju iz 2016. na što nam je odgovorio da imaju samo malvazije iz 2015. E sada, svi restorani i barovi koji zaista prodaju vina jedva čekaju da se u rano proljeće pojave malvazije iz aktualne berbe, jer su do ožujka, najkasnije travnja, već bili rasprodali Coronice i Kozloviće i Benvenutije iz prethodne berbe.

Problem u kulinarsko-vinskom odjelu Johanna Francka jest u neprekidnoj promjeni ekipa koje drže restoran. Restoran se prvo zvao Le Šnicl i bazirao se na konceptu starinske zagrebačke građanske kuhinje, što je brzo propalo. Pa je prije godinu i pol restoran preuzela grupa konobara iz Mana u Medvedgradskoj ulici, koja je dovela i vrlo dobrog Manova chefa Ivana TomaševićaHrana je u to vrijeme bila prilično dobra, bazirana na steakovima, ali su se i momci iz Mana brzo evakuirali s Jelačić placa. Svi su se konobari i voditelj ponovo promijenili, a chef Tomašević napusito je Johann Franck prije mjesec i pol ili malo više. Sadašnji tim Johann Franckova bistroa-vinskog bara ne zna baš previše o vinima i hrani. Stalni je meni i dalje uglavnom Tomaševićev, dok je dnevni meni oskudan i tužan. Jučer su na dnevnom jelovniku imali samo bečki i glazirana rebra kojih, međutim, nije bilo u trinaest sati, dakle u puno vrijeme ručka. Malo je nerazumljivo kako se na dnevni meni stavlja bilo što čega nema u jedan popodne.

Nadalje, dnevni meniji ozbiljno vođenih restorana poput Vinodola i Carpaccia, sadrže sedam, osam ili desetak i više jela, naprosto zato što dnevni meniji nose prodaju hrane za ručak. Na kraju smo ručali juhu od rajčica sa svježim bosiljkom i pinjolima, i vrlo veliki file orade u sezamu. Hrana je nesumnjivo jestiva, ali ne mnogo više od toga. Satima poslije tog filea orade osjećali smo težak okus ribe. Johann Franck uspješan je lounge bar, kafić i noćni klub u kojem zapravo nikoga, a osobito vlasnike, nije briga za hranu i vina. Lani je neko vrijeme hrana bila vrlo ok, dok ove godine u kulinarsko-vinskom odjelu vlada priličan kaos. Nema razloga vjerovati da će se bilo što popraviti.

JOHANN FRANCK
Trg bana Jelačića 9, Zagreb

HRANA +2/5  POSLUGA -3/5  AMBIJENT4/5
sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.