Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Najuspješnije hrvatske vinarije i sorte za 2017. godinu

Najvažnije međunarodne vinske nagrade već su podijeljene, Vinistra je arhivirana i premda smo tek na polovici godine, vrijeme je za rekapitulaciju uspjeha domaćih vinarija i sorti. U ovom smo se izboru oslanjali na internacionalne uspjehe, ali i na kontinuitet kvalitete pojedinih vinarija čiji rad redovito pratimo.

VINARIJA GODINE Benvenuti, Kaldir kraj Motovuna

Braća Benvenuti za svoje su Terane iz 2012. i 2013.godine dobili po 95 bodova u Decanteru, uz platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Tome treba dodati i zlato za malvaziju Anno Domini na International Wine Challengeu. Prilično smo sigurni kako su ovo dovoljno jaki argumenti da Benvenuti proglasimo vinarijom godine. Usput govoreći, Malvazija iz 2016. moŽda je najbolja mlada malvazija koju su dosad pustili na tržište.

NAJBOLJA NOVA VINARIJA Fakin, Motovun

Tehnički govoreći, Fakin nije nova vinarija jer prodaje buteljirana vina već šest godina. No, Marko Fakin tek je ove godine stekao nacionalnu, pa i internacionalnu važnost. Njegova malvazija La Prima iz 2015. godine osvojila je 95 bodova i zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, dok je Fakinova malvazija iz 2016. najbolje ocijenjeno bijelo vino na Vinistri. Fakin se ove godine uvrstio među vodeće hrvatske proizvođače vina.

MALA VINARIJA GODINE Tomac, Plešivica

Decanter je krajem prošle godine uvrstio pjenušac Amforu iz 2010. među najznačajnija vina na svijetu za 2016. U tu se kategoriju plasiralo još samo šest šampanjaca i pjenušaca. Osim što je proizvela prvo svjetsko komercijalno pjenušavo vino iz Amfore, obitelj Tomac svojim je Brut Roseom postavila nove kvalitativno-hedonističke standarde za rastuću domaću scenu pjenušaca.

VELIKA VINARIJA GODINE Laguna, Poreč

Laguna s jedne strane proizvodi Terra Rossu, ultrajeftino crno vino koje iz berbe u berbu skuplja međunarodna priznanja. S druge strane, njene Festigia malvazije definitivno su se uvrstile među najbolja istarska bijela vina. Uz sve to, u Laguni upravo pripremaju nekoliko potencijalno senzacionalnih crnih vina visokog stila, koja bi se na tržištu trebala pojaviti za godinu ili dvije.

CRNA SORTA GODINE Teran

Teran je postao differentia specifica istarske i hrvatske vinske industrije. Možete napraviti briljantan merlot, ali on će svejedno biti tek jedan od tisuću dobrih svjetskih merlota. A dobrom teranu nema što konkurirati, jer je apsolutno jedinstven. Osim vinskih uspjeha, teran je ove godine izašao iz međunarodne ilegalnosti koju mu je pokušala nametnuti Slovenija.

BIJELA SORTA GODINE Graševina

Graševina se vraća. Ne samo zbog dvije platinaste medalje na DWWA, nego zbog kvalitete koja stalno raste,i to u raznim kategorijama cijena, od bazičnih buteljki Iločkih podruma za 30 i manje kuna, preko izvrsnih Krauthakerovih i Mihaljevih vina i odličnog Feravinova Miraza, do zaista jedinstvene iločke Velike berbe. Graševina definitivno ponovo postaje sorta od presudne važnosti za sam kvalitativni vrh hrvatske vinske proizvodnje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.