Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orange Is The New Black u Kolumbiji. Zatvorski restoran u Cartageni postao je hit mjesto za izlaske

sjećate se kad su Latine preotele kuhinju Ruskinji u Orange Is The New Black? I koje je sve reperkusije to imalo na odnose moći u zatvoru Litchfield? Nešto slično događa se upravo u ženskom zatvoru u Cartageni u Kolumbiji, samo bez mrtvih čuvara i zatvorskih pobuna (nova peta sezona OTNB koja je upravo stigla na Netflix cijela se odvija tijekom pobune i nažalost je jedva gledljiva). No, vratimo se u Kolumbiju.

Nakon što je popularna kolumbijska glumica Johanna Bahamon posjetila ženski zatvor San Diego u Cartageni, predložila je upravi da zatvorenicama olakšati povratak u normalan život nakon odsluženja kazne, kroz kuhinju. U jednom dijelu zatvora uredili su gourmet restoran Cafe Interno koji vode zatvorenice. Šefica kuhinje je 50-godišnja Alma Suarez. Žene kuhaju, sastavljaju menije i poslužuju goste, i prema dosadašnjim informacijama s različitih portala, restoran je postao hit. AJ+ je snimio prilog o njima. Za svaka dva dana koja odrade u restoranu, zatvorenicama se kazna smanjuje za jedan dan i dobivaju 80 dolara mjesečno.

Ovaj program mogao bi imati smisla, jer osim od prenapučenosti i očajnih uvjeta, zatvorski sustavi pate od recidivizma. Nakon godina u izolaciji, zatvorenice na slobodu izlaze bez novca i često bez ikakvih mogućnosti za novi život, pa ih se 15 posto ubrzo vraća u zatvor zbog novih kriminalnih djela. Upravo u smanjenju recidivizma u Kolumbiji vide najveći efekt ovakvih projekata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.