Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ipšina Malvazija 2015. novo je hrvatsko kultno vino

Ipšina Malvazija vino je kojeg se skoro svi s kojima smo njemu razgovarali, pomalo boje. Kad su nam u novigradskom Čoku darovali buteljku, rekli su da budemo oprezni, jer se radi o jako neobičnom vinu koje se proizvodi u mikrokoličinama. Tjedan dana kasnije, Daniela Kramarić koja jako poštuje Klaudija ipšu, upozorila nas je da je riječ o prilično ekstremnom vinu. Još tjedan dana kasnije jedan trgovac vinima kazao nam je kako ne zna gdje će se to vino prodati iako ga je jako malo, jer je preneobično. Pošto smo tu jednu buteljku koju smo dobili u Čoku nekoliko tjedana držali u optimalnim uvjetima, napokon smo kušali prvu komercijalnu narančastu  berbu jednog od najcjenjenijih istarskih uljara i tartufara.

i vino nam se, zapravo, nije činilo odveć ekstremno ni ekscentrično. Dapače, pošto smo u nekih sat i pol ispraznili cijelu buteljku, zaključili smo kako je Ipšina Malvazija iz 2015. godine najuzbudljivije istarsko bijelo vino još od prve Matoševićeve Antique, koja se pojavila na tržištu prije desetak godina. Ipšina Malvazija iz 2015. prvo je istarsko vino s kultnim potencijalom poslije dugo vremena.

Ipšina malvazija macerirano je vino lijepe, narančasto jantarne boje s bogatom uljastom teskturom i sa stanovitom količinom divljih i neobičnih mirisa poput arome acetona, koja se u ocjenjivanju vina najčešće penalizira. No, Ipšini lakovi i acetoni stoje na čvrstoj podlozi koncentriranog žutog ljetnog voća, poput zrelih marelica, pečenih bresaka i mladih dinja, tako da uspostavljaju vezu s donekle tipičnim sortnim aromama odležanih malvazija. Robusna tekstura ove izvrsne malvazije pažljivo je balansira na vrlo riskantnoj granici između neugodne rustikalnosti i onog oduševljavajućeg, pulsirajućeg tijela koje ujedinjuje autentičnost prirodnih vina s preciznošću i elegancijom klasičnih vina.

Ipšina Malvazija iz 2015. zapravo više podsjeća na sjajne buteljke Damjana Podveršiča nego na niz neuspješnih istarskih pokušaja duljih maceracija bijelih sorti. Istra je u dvije uzastopne godine proizvela niz vrlo dobrih do odličnih bijelih vina. No, ni jedno nas nije toliko zaintrigiralo kao Ipšina Malvazija iz 2015. godine.

Gastronomska preporuka: Ova se malvazija može slagati s tartufima (premda tartufi  suprotno lokalnoj predaji ne vole malvaziju), s tunom, palamidom, velikim rakovima na roštilju, ali i steakovima. Najlošija je strana ovog izvrsnog vina što je premoćno za nježnija jela poput bijelih riba.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.