Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINODOLSKA PRESUDA Na slijepom kušanju u restoranu Vinodol kadarke Tonković dobile su više ocjene od plešivičkih crnih pinota

U utorak navečer, u posebnom salonu zagrebačkog restorana Vinodol održano je slijepo kušanje plešivičkih crnih pinota i kadarki koje proizvodi vinarija Tonković iz Bačkih vinograda. Kadarka ja stara panonska sorta, porijeklom najvjerojatnije iz Srbije. Danas se uglavnom uzgaja u Mađarskoj, gdje se buteljira sama ili kao dio poznatog cuveea Egri Bikaever. Vlasnici vinarije Tonković prije desetak godina odlučili su pokušati obnoviti kadarku, sortu koja je svojedobno bila raširena i u Slavoniji, pa su zasadili osam hektara na pjeskovitom tlu, blizu mađarske granice.  Kadarke Tonković dosad su dobile više Decanterovih medalja, uključujući srebro i broncu na ovogodišnjim Svjetskim nagradama vodećeg europskog vinskog magazina.

Budući da se, otkako su se kadarke Tonković pojavile na hrvatskom tržištu često govori o sličnostima te sorte i crnog pinota, Kult Plave Kamenice odlučio je organizirati slijepo kušanje i ocjenjivanje tri kadarke i tri hrvatska pinota. Kako smatramo da se najbolji hvatski pinoti proizvode na Plešivici, zamolili smo kuće Tomac, Korak i Šember, da nam osiguraju uzorke svojih vina. Oni su uglavnom poslali vina iz 2015. godine, dok su njima suprotstavljene kadarke dolazile iz 2012. i 2013.godine, budući da se kadarke vinarije Tonković puštaju na tržište tek nakon četiri ili pet godina.

Vina su ocjenjivali ugledni zagrebački sommelieri Mario Meštrović, Jelena Šimić Valentić i Tihomir Purišić (Dubravkin put), te predstavnik Kulta Plave Kamenice. Vina su otvorena sat prije ocjenjivanja. Rezultati su samo naizgled zbunjujući.

Naime, sva tri prva mjesta pripala su kadarkama. Pobijedila je Rapsodija iz 2013.(uzorak broj 4), s prosječnom ocjenom od 89,25 bodova, ispred Fantazije iz 2013.(uzorak broj 5) koja je dobila 89 bodova i Fantazije iz 2012. (uzorak broj 6) s 88 bodova. Od plešivičkih se vina najbolje plasirao Tomčev pinot iz 2015.

  1. Tonković Kadarka Rapsodija 2013. (uzorak broj 4) 89,25 bodova
  2. Tonković Fantazija 2013. (uzorak broj 5) 89 bodova
  3. Tonković Fantazija 2012. (uzorak broj 6) 88 bodova
  4. Tomac Crni pinot 2015. (uzorak broj 3) 87,5 bodova
  5. Korak Pinot crni 2015. (uzorak broj 1) 85 bodova
  6. Šember Pinot crni 2015. (uzorak broj 2) 84,25 bodova

Poslije kušanja, gospodin Meštrović, koji je predsjedavao žirijem, istaknuo je kako mu se čini da su kadarke proizvedene ambicioznije i s ozbiljnijim pristupom od pinota. Činjenica je da se članovima žirija više svidjela slasnost, širina i bogatstvo kadarki, od voćnosti i laganije strukture mladih pinota (pri čemu želimo spomenuti da je jedino predstavnik Kulta Plave Kamenice dao najvišu ocjenu jednom pinotu, i to Korakovom iz 2015.). Činjenica je, međutim, i da je kušanje pokazalo kako kadarka i crni pinot ipak nisu sorte koje bi trebalo uspoređivati: njihova je možda najveća sličnost u relativno nezasićenoj boji. U svakom slučaju, sam podatak da su vrhunski hrvatski sommelieri pojedinim kadarkama dali ocjene od 90 do 93 boda, trebao bi pomoći toj sorti da napokon masovnije uđe na vinske karte boljih hrvatskih restorana i hotela, jer ona to i kvalitetom i umjerenim cijenama zaista zaslužuje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.