Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

IZLETNIČKI VODIČ ZA ZAGREB 7 restorana do kojih se možete dovesti za sat vremena

Dok ovo pišemo, u subotu ujutro, u Zagrebu se temperatura približava 25 stupnjeva. Na iPhoneu piše da će popodne dostići 26, a sutra 27. Dakle, što je prirodnje nego sjesti u auto, pobjeći iz grada i  pronaći neko lijepo mjesto  za dugi popodnevni ručak. Okej, prirodnije je otići na more. Ali, ako nemate vremena, ili iz bilo kojeg drugog razloga ne možete na plažu, predlažemo vam sedam  mjesta blizu Zagreba, gdje ćete sasvim sigurno dobro jesti, a i pomalo uživati u prirodi.

1. OŠTERIJA DEBELUH, Trg izgnancev 7, Brežice

Pod uvjetom da slovenska policija nije zatvorila granicu, ovaj briljantan restoran udaljen  nekih pola sata vožnje od centra Zagreba, najbolja je moguća opcija za vrhunski ručak izvan grada. Debeluh je član JRE, a njegov chef Jure Tomič, koji se bavi modernističkim interpretacijama lokalne  rustikalne kuhinje, spada među najtalentiranije slovenske kuhare. Debeluh nažalost ne radi nedjeljom. Restoran nema ni terasu, ali se poslije, ili prije ručka, možete provesti obližnjom bizeljskom vinskom cestom, ili se na povratku u Zagreb zaustaviti u Mokricama, pa dugo šetati oko lijepog i velikog golf igrališta ili još ljepšeg, ali, nažalost, sve zapuštnijeg dvorca.

2. GOSTINONICA KOD ŠPILJE, Otruševac kraj Samobora

Kod Špilje se svakako najbolje kuha u hrvatskom dijelu zagrebačke okolice. Ova odlična gostionica smještena je preko puta Grgosove špilje, okružena šumom i baš idealna za bijeg iz grada. Fascinira kako su u Špilji uspjeli tradicionalnu, ne baš sofisticiranu  samoborsku kuhinju pretvoriti u nešto donekle blisko fine diningu, zadržavajući istodobno gigantske porcije. Ova elaborirana seljačka hrana puni Špilju već godinama. Vinska lista neobično je dobra za restoran smješten u divljini, iza otruševačkog groblja.

3. DVORAC OTOČEC, Otočec na Krki

Otočec na Krki luksuzni je hotel s relativno dobrim fine dining restoranom, čija je terasa smještena u lijepom atriju između starinskih zidova originalnog zamka. Hrana je uglavnom fina do jako fina, i donekle lokalna, pa trenutno nude i potočne rakove s umakom od koprive. Među prvima u zagrebačkom okruženju dobivaju vrganje, dok su pastrve i smuđevi uvijek pripremljeni sofisticirano, s profesionalnim poštovanjem prema namirnici. Šetnja oko dvorca spektakularna je zbog prekrasne, duboko zelene Krke, koja će vam skinuti barem pola stresa nakupljenog tijekom tjedna.

4. VINARIJA BOLFAN, Gornjaki 58, Hrašćina

Neki naši prijatelji, čije mišljenje poštujemo, kažu da hrana u Bolfanovom restoranu kraj vinarije zapravo baš i nije dobra. Nama nije loša, a katkad je bila i vrlo ukusna. U svakom slučaju jako je svježa, a većina sastojaka dolazi iz organskog uzgoja. Tomislav Bolfan fanatik je prirodnog, organskog i biodinamičkog.  Njegova su vina, osobito bijela, već godinama u najužem kvalitativnom vrhu Bregovite Hrvatske, a pogled s neegova imanja koje dominira Zagorjem, upravo je spektakularan. Kao što su i vinogradi uzorno uređeni i idealni za duge relaksirajuće šetnje.

5. MALA HIŽA, Mačkovec

Mala Hiža, najudaljenije mjesto od centra Zagreba na ovoj listi, dugogodišnji je favorit zagrebačkih vikendaša, poslovnih ljudi i političara. Mala Hiža obiteljski je biznis koji se bavi relativno ozbiljnom kuhinjom. Neka su jela izvrsna (pamtimo marinirane šumske gljive s bućinim uljem), a neka pomalo amaterska, no svakako je riječ o kuhinji koju treba probati. Poslije ručka bilo bi zgodno odvesti se do međimurskih vinograda. Jakopić iz Štrigove ove je godine za svoju graševinu osvojio Decanterovu platinastu medalju.

6. RANČ COWBOY,  Markuševec Turopoljski

Cowboy , smješten u šumskoj idili petnaestak minuta iza Velike Gorice, postao je omiljeni zagrebački hipodrom, pa tako slobodnih konja nema od danas sve do 10.lipnja. S velike, drvene terase pruža se pogled na te lijepe životinje i na masivnu,  gustu, staru šumu iza štala i manježa. Hrana se uglavnom temelji na velikim komadima pečene govedine koji su sasvim korektni, i prilično jeftini za zagrebačke kriterije.

7. KLET KOZJAK, Sveti Križ Začretje

Klet Kozjak nalazi se na pitomom zagorskom brijegu iznad Svetog Križa Začretja, idiličnog mjesta poznatog po Badelovom podrumu za odležavanje vrhunskih vina,  modnom outlet Roses i napokon po farmi Jaju d.o.o, uspješnom startupu za proizvodnju najboljih jaja u ovom dijelu zemlje. Kozjakova terasa potencijalno je senzacionalna, ali je pomalo pogrešno, kičasto i nagurano namještena što je šteta, jer se tako umanjuje uživanje u prekrasnoj kasnoproljetnoj prirodi koja okružuje Klet. Hrana nije loša, osobito suho meso koje se dijelom prozivodi od crnih svinja: pečena patka također je bila ok, dok se sa steakovima baš ne snalaze. No, u Zagorju ionako ne treba naručivati steakove. Kozjak je među ostalim zgodna opcija za one izletnike, koji nedjeljom idu u modni shopping.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.