Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koktelska ekstravaganza u baru lošinjskog Bellevuea

Jutro nakon fenomenalne večere Mouton Rothschilda elegantnom lošinjskom hotelu Alhambra nije donijelo puno vremena za sređivanje dojmova. Umjesto kave i doručka, dan smo počeli šetnjom po mirisnom jugu do susjednog hotela Bellevue i jutarnjim koktelom.Koktelskim maratonom, da budemo precizniji. Razlog za promjenu jutarnje rutine bio je opravdan – glavni barmen Jadrankinih luksuznih hotela Darko Uremović za svojim je barom Alto Rosso predstavljao devet novih koktela za sezonu 2017., listu koju je sukreirao s barmenom Marinom Nekićem.

Glavni barmen Lošinj Hotels & Villas Darko Uremović

Nakon kratkog uvoda uz kanapee s poširanim jajima i ikrom, prezentacija je započela koktelom Elixir Martini u bakrenoj čaši, votka martini koji Uremović radi s Absolut Elyx votkom, cointreauom, ružinom vodom i gorkom narančom. “Koktel se i dovršava s dva šprica ružine vode na čaši, radi aromatiziranja ali i zato što bakar odrađuje dosta važne procese u Elixir Martiniju”, objasnio je Uremović. Suhi, citrusni martini s jakim aromama naranče izrazito je svježe i ozbiljno piće. Novi koktelski koncept u baru hotela Bellevue značajan je odmak od Uremovićevog klasičnog stila, ali i u njemu se i dalje prepoznaju opsesivna pažnja koja se poklanja detaljima, disciplina i čvrsta, fina struktura.

Kokteli su Instagram ready, vrlo složeni i spektakularno prezentirani. Svaki koktel je jedan koncept koji prati ga minijaturno jelo usklađeno sa sastojcima koktela. “Sparivanje koktela i hrane na ovaj način zanima me godinama”, rekao je Uremović, “I mislim da smo s ovim koktelima i zalogajima postigli pairing koji će gostima omogućiti zaista kompletno i pamtljivo iskustvo.”

Ideja drugog koktela sadržana u imenu, Lošinj Goes To Tokyo. Ovaj koktel od gina, pirea od yuzua, svježeg bosiljka i wasabija dobili smo u crnim čašama za martini, sa sušenim diskom limuna i ikrom na ledu. “Ključna stvar u ovom koktelu je balans citrusnih nota Tanqueray No.10 gina naglašenih yuzuom i ljutine wasabija”, rekao je Uremović. Dok pijete Lošinj Goes To Tokyo, okusi i arome stalno se nešto događa, arome se mijenjaju i nadograđuju, teksture se izmjenjuju, a ta se dinamika ponavlja kroz cijelu listu. Svježinu koktelu na okusu zaista daje fenomenalni miris yuzua. Prigušena, aromatična kiselina sušenog limuna i slanost ikre, koji uz bosiljak predstavljaju Lošinj u ovom japanskom koktelu, nakon svakog gutljaja raspjevaju alkohol i najavljuju fenomenalan osvježavajući udar wasabija na aftertasteu. Ovo je definitivno piće koje želimo ponovno naručiti u Alto Rossu.

Treći od ukupno devet koktela koje smo probali bio je Island Marmalade, gusti koktel od svježe dinje, Ketel One votke i domaćeg sirupa od crnih tartufa. Koktel je poslužen u  malim bočicama s voćnom mikrosalatom od dinje s umakom od pistacija i cointreaua. Nakon ovog, za naš ukus preslatkog i nedovoljno edgy koktela, slijedio je novi favorit.

Jaffa Zacapa bio je najbolji koktel koji smo probali na prezentaciji. Riječ je o zornom primjeru ispravnog korištenja tekstura i slaganja okusa u koktelima. Poslužen u old fashioned čaši s kolačićem od čokolade koji, naravno, ide uz 23 godine star Zacapa rum u bazi koktela, Jaffa Zacapa je raskošno, snažno, gotovo karipsko piće u kojemu se tople arome ruma vrtlože oko bittera od naranče i cigare i razigravaju svježom narančom. Svaki gutljaj na prvom je okusu posveta toplini i voćnosti rumova, a kad zagrizete zrno kakaa na površini koktela u ustima vam doslovno eksplodiraju tamne, čokoladne i duhanske note i odmah želite novi gutljaj. Jaffa Zacapa definitivno treba ostati na listi signature koktela Alto Rossa, jer jednako dobro funkcionira usred vrućeg ljetnog dana i kao zadnje večernje piće.

It’s Gin Time je, pak, koktel iz sasvim drugačije priče. Ovaj gin sour od Tanqueraya 10, Creme de Cassis Dijon i svježeg limuna poslužuje se kao engleski čaj, u porculanskoj šalici punoj leda s Luxardo amarenom. Gosti sami dovršavaju koktel sirupom od đumbira, zbo kojega koktel dobiva okuse crnog čaja.

Tropical Addict, koji na novoj listi ima ulogu  piña colade. Budući da nismo ljubitelj slatkih tropskih koktela, ovdje nam nije pomogla ni činjenica da se Tropical Addict u sastavu i balansu dosta odmiče od njihove definicije. Napravljen s Bulleit bourbonom, Tropical Addict poslužuje se u tikki čaši omotanoj velikim listom banane koji barmen rastvara pred gostom. Koktel se poslužuje s figuricom neodoljivog jorkširskog terijera koji drži tacnu sa žlicom maka. Riječ addict u nazivu dosta se doslovno intepretira u prezentacijji, kad barmen počne zagrijavati žlicu maka na plamenu šibice. Kad šibica potpuno izgori, zagrijani mak stavlja se u koktel. Tropical Addict je jedini koktel uz koji se ne poslužuje hrana. I idući koktel, Lošinj Garden, spada u sigurne crowd pleasere poput Tropical Addicta i Island Marmaladea.

Lošinj Garden jedan je vjerojatno najljepše dekoriranih koktela na Jadranu, poslužen u glinenim žardinjericama punih jestivog cvijeća i ružmarina i mente u kojima kakao i čokoladni keksi imitiraju zemlju. Koktel se poslužuje s mljevenim keksima i oraščićima. Napravljen sa sladoledom i sirupom od prženih lješnjaka, Lošinj Garden je unatoč Zacapa 23 yo rumu dramatično sladak koktel dječjih okusa, koji nas je podsjetio na naše vrtićke doručke s keksima i mlijekom. Finale ove zahtjevne ali spektakularne prezentacije kojom je Uremović suvereno upravljao, nakon pauze sa sjajnim snackom od pohanih kamenica s majonezom od wasabija i zelenom jabukom, otkrilo nam je još dva koktela koje želimo ponovno piti.

Don Julio Salad spaja Don Julio Reposado tekilu s čili umacima Volim ljuto. Zaokružen Grand Marnierom i podignut svjećom limetom i bosiljkom, ovaj koktel je bomba ljutine. Poslužuje se s dva čili umaka, aromatičnim, voćnim i opako ljutim Brutalerom i standardnim Vrabascom koji daje zadimljene oštre okuse. Volite li ljuto, nećete moći prestati dodavati čili i uživati u istodobnom osjećaju požara, citrusne svježine i meke slatkoće tekile u ustima. Koktel se poslužuje s cherry rajčicama i krupnom himalajskom soli koja, naravno, cijeli doživljaj diži ne entu potenciju.

Zadnji koktel ELYX La VIE stigao je u glamuroznom bakrenom ananasu s eksplozijom svježeg voća na vrhu. Koktel od Kahlue i svježeg ananasa s mentom i limunom nastavili smo piti još dugo iza prezentacije, uživajući u okusima, razgovoru s barmenom i mirisu mora i čempresa. Dan smo završili s jednim od najboljih negronija koje smo probali u Hrvatskoj posluženog s divnim crvenim pestom od rajčice i svježe majčine dušice i martinijem uz sir s limunom. Slavni njujorški barmen Dušan Zarić, začetnik svjetske revolucije craft koktela koji je toga dana držao predavanje u prepunoj dvorani zagrebačkoj Boutique kina Kaptol, često ponavlja kako profesija barmena nije miješanje pića, nego hospitality, stvaranje kompletnog iskustva i emocije kod gosta. Ono što barmen Darko Uremović i njegov tim trenutno rade na Lošinju, dosljedno prati tu definiciju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.