Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ALKOHOLNA RENESANSA MALOG LOŠINJA Ozbiljni barmen u carstvu veselih koktela

bellevue-bar-koktel-darko-uremovic

Darko Uremović izgleda kao zreo čovjek s puno iskustva, koje su skupljalo desetljećima. Ustvari, podsjetio nas je na barmena iz londonskog Claridgesa, koji nam je kasno popodne prije izlaska u grad spremao nezaboravne dirty martinije. Taj je gospodin zračio profesionalnim i osobnim autoritetom dostojnim imena i ugleda njegova hotela. Činilo nam se da nema manje od šezdeset godina.

IMG_4383

Darko Uremović

Darko Uremović, glavni miksolog lošinjskog bara Alto Rosso, smještenog u Bellevueu, velikom hotelu s pet zvjezdica u lošinjskoj uvali Čikat, ostavlja gotovo jednako autoritativni dojam. Stoga smo mislili da je mnogo stariji: kad nam je rekao da ima samo četrdeset godina, nismo mogli vjerovati. Gospoda koja miješaju luskuzna pića načelno su najstariji u timu pojedinog restorana, bara ili hotela, baš kao što su golmani skoro redovito najstariji u nogometnoj ekipi (ovdje, naravno, ne računamo one barmene koji misle da će se proslaviti izazovu li vatromet ili dva između shakera i čaše).

Gospodin Uremović za svoj se posao školovao u Londonu, što je vidljivo iz svakog njegova poteza. Sredinom svibnja Darko Uremović predstavio nam je nekoliko svojih novih koktela: tek je bilo prošlo podne pa ne možemo tvrditi da smo ostali trijezni, pa, eto, ne možemo biti sigurni ni jesmo li pogriješili u opisu nekog od koktela, koje smo sve neoprezno ispili prije ručka.

 IMG_4377

U odličnom nam je sjećanju svakako ostao Negroni Sbagliato, pomalo gorka i pjenušava verzija klasičnog koktela, kojem je narančina kora dala dodatnu crtu šarmantnosti. Macaklin, nazvan po gušeru, piće je kuće: radi se o koktelu visoke svjetske klase koji ujedinjuje zeleni Chartreuse, začinjeni rum Captain Morgan , limetu i sok od ananasa. Možda bismo optirali za Macaklin bez ananasa, ali to bi onda bilo brutalno alkoholno piće. Kušali smo i nekoliko martinija od kojih je Espresso Martini, s kavom , đumbirom i vanilijom, ostavio apsolutno senzacionalan dojam.

IMG_0606

Alto Rosso ovih je dana predstavio novu kartu koktela. Prvo, izvanredno je što bilo koji hotel na Jadranu ozbiljno shvaća koktele. Alto Rosso shvaća ih vrlo ozbiljno, pa tako koristi desetak vrsta gina, i nekoliko vrsta tonika. Drugo, hrvatskom visokom turizmu upravo je neophodan alkoholni preporod.

IMG_4431

Premda i sami najviše volimo vino, notorna je činjenica da svi dobri hotelski barovi žive od koktela: osim u Hrvatskoj, gdje u hotelima nema koktela (osim onih najkonzervativnijih). Do Bellevuea i Alto Rossa. Treće, kokteli spadaju među idealna pića za plažu; uz fantastičan pogled na more, tko bi odolio Macaklinu? I četvrto, najvažnije od svega, kokteli su zaista dobra, kompleksna pića. Kokteli omogućuju stvaranje novih okusa, kao i prepoznavanje klasičnih okusa i aroma u novim kontekstima. Kokteli su zaigrani, inteligentni i zahtjevni.

Nova lista Alto Rossa broji čak 79 koktela od uglavnom skupih sastojaka, koji su precizno žanrovski podijeljeni. Prepoznaju li gosti tu inovativnu i prilično senzacionalnu ponudu, koja nadmašuje bilo koju drugu koktel listu u zemlji, Alto Rosso mogao bi ostati zabilježen kao mjesto koje je stvorilo novu konosersku turističku nišu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.