Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi spektakl u Oranž Streets. Jeffrey Vella nabavio je najslađe moguće piliće iz Normandije

Ovo što vidite na fotografiji jest pile za jednog. Ono je zaista toliko malo. Ono je toliko malo da do mesa iz njegova krila morate doći sličnim postupkom kao kad vadite trake bijelog mesa iz rakovice. ili ga, pak, možete jesti rukom, što chef Vella preporučuje. Malo normandijsko pile, servirano s puno svježeg zelenila i s izvrsno pečenim mladim krumpirom, najnovija je atrakcija na Vellinu jelovniku u Oranž Streets bistrou kraj Cvjetnog trga, koji je u utorak do 16 sati prodao točno 165 jela.

Kad je Vella u siječnju ili veljači preuzeo kuhinju Oranžova gastro odjela, i kad se taj mali bistro s velikom terasom počeo puniti brzinom globalnog fast food lanca, mislili smo kako će Oranž Streetsovo proljeće trajati nekoliko tjedana, možda mjesec ili dva.  Danas je, međutim, između 14 i 15 i 30 gospodin Vella, ugledni i kompetentni kuhar koji više nije sasvim mlad, stalno trčao između kuhinje, blagovaonice i terase, pokušavajući osigurati što višu kvalitetu svojih bistroloških klasika.

Oranž Steets pokazao se, dakle, kao trajna vrijednost zagrebačke restoranske scene. Budući da ovaj malteško-hrvatski chef ima i značajne poslovne obveze u Nici (gdje vodi fine dining restoran u Radissonu), njegov je esencijalni zadatak da osigura postojanu kvalitetu hrane kad ga nema u Zagrebu: stoga je Vella mobilizirao jednog australskog chefa, koji bi uskoro trebao ući u Oranž. No, vratimo se normandijskom malom piletu; njegovo je meso bogato i sočno, kožica hrskava, a izgled potpuno neodoljiv. I to spekatakualrno jelo košta samo 65 kuna. Kao bolja pizza; upozoravmo čitatelje da nomandijsko pečeno pile mogu naručiti od četvrtka. Od četvrtka će se na osvježenom jelovniku Oranž Streets naći i rižoto s koprivama, te kroketi od goveđeg repa.

Što sve sasvim sigurno neće utjecati na smanjenje prometa u gastronomski superirornom zagrebačkom bistrou. Jedina zamjerka tijekom današnjeg ručka bila je previsoka temperatura Tomčeva ružičastog pjenušca. Jest da je osoblje Oranža bilo jako zaposleno, ali zdjela s pjenušcima mora se redovito zasipati ledom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.