Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Astronauti Matošević i Kozlović glavne su zvijezde ovogodišnje Vinistre

U petak, sat iza podneva, na platou ispred porečke sportske dvorane otvorena je Vinistra, najvažnija hrvatska vinska izložba. Na svečanosti otvaranja 24. Vinistre govorili su legendarni britanski vinski publicist Oz Clarke, direktor manifestacije Nikola Benvenuti, te nekoliko lokalnih političara. Apsolutno najveća atrakcija ovogodišnje Vinistre, koja je okupila osamdesetak vinarija, jest izložbeni prostor Gianfranca Kozlovića i Ivice Matoševića posvećen lansiranju terana na Mjesec.

Konceptualni štand pod imenom Teran Moon Premier Cru, sa slikama gospode Matoševića i Kozlovića u astronautskim odjelima, dosad je najduhovitiji doprinos zaštiti terana kao istarskog i hrvatskog vina. Sam Matošević obilazio je štandove drugih vinara s velikom bocom u koju je ulijevao po nekoliko kapi različitih terana, koje su ušle u Teran Moon Premier Cru, vino što će ga međunarodni Synergy Moon Team, jedan od timova koji se natječu za Googleovu Lunar X PRIZE nagradu, lansirati na Mjesec u svome roveru.

Osim ove svemirske subverzije , osobitu pažnju plijenila su i neka posve nova vina, poput senzacionalne Lagunine kupaže merlota i terana iz 2013. (koja još nema ime ni etiketu), pa odlične Medeine malvazije Montiron, pa Matoševićevih Grimaldi iz 2015, dok nas je samo kratko kušanje Fakinove mlade malvazije ponovo uvjerilo da je riječ o najugodnijem iznenađenju iz lanjske berbe.

Oz Clarke u društvu direktora Vinistre Nikole Benvenutija

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.