Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istarski teran leti na Mjesec!

teran

Prije nekog vremena jednog od vodećih istarskih vinara Ivicu Matoševića  kontaktirao je osnivač izvjesni Nebojša Stanojević s bizarnim prijedlogom. Da pošalje vino na Mjesec. “Trebalo bi je dva tjedna da uopće saslušam tu ideju,” počinje priču Matošević. Stanojević je suosnivač Synergy Moon Teama. Jednog od timova koji natječe se za Googleovu Lunar X PRIZE nagradu. Riječ je o međunarodnom natjecanju u kojemu se tim koji sigurno spusti robota na Mjesec, napravi put od 500 metara po površini i apošalje snimke visoke rezolucije na Zemlju, nagrađuje sa 40 milijuna dolara. Riječ je, naravno, o high-tech poduhvatu privatnih tvrtki specijaliziranih za komercijalne svemirske tehnologije, ali Synergy Moon Team nije običan kandidat.

Riječ je o ekscentričnoj skupini znanstvenika, inženjera, biznismena, umjetnika i naprosto vizionara. Okupili su je osnivač tvrtke InterPlanetary Ventures Kevin Myrick, specijalist za razvoj tehnologije za naseljavanje planeta unutar Sunčeva sustava i Nebojša Stanojević sa svojim projektom Human Synergy, u partnerstvu tvrtkom Interorbital Systems koja razvija komercijalne sisteme za privatne letove u svemir. I osnivač Synergy Moona odlučio je ovu izrazito tehničku misiju iskoristiti za nešto plemenitije. Matoševiću je predložio da pošalju istarski teran na Mjesec. Uostalom, Synergy Moon već je imao važan dio tima u srcu Istre, Astronomsku Udrugu Vidulini koja ozbiljno radi na razvoju pico satelita i roveru.

“Ideja je duhovita već kad pogledate ime terana, ter-ran. Zemljanin. Ali važniji mi je bio duh cijelog poduhvata, kao suprotnost atmosferi koju su tada stvarali besmisleni slovensko-hrvatski sporovi oko terana. Odlučili smo ga pretvoriti u priliku za slanje pozitivne poruke i dostojno predstavljanje terana. Pozvali smo i slovenske vinare s Krasa da se uključe. Vino koji se šalje u svemir bit će kupaža terana više od pedeset vinara. Luda ideja, ali ludi smo i mi”. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210477541749145&set=a.1093900782058.54258.1062691648&type=3&theater

 Hoće li slovenskim vinarima koji su Europskoj komisiji lobirali za zabranu korištenja imena teran u Hrvatskoj njihovi planovi iz kozmike perspektive izgledati sitničavo i provincijalno još će se vidjeti. Ono što je važno jest da će svaki tim čiji rover bude letio na Mjesec u sklopu Googleova natjecanja, dobiti planetarnu medijsku pažnju i priliku da ispriča svoju priču. “Teran će dobiti priliku za nastup na globalnoj pozornici”, kaže Matošević. U međuvremenu, predsjednik Astronomske Udruge Vidulini Marino Tumpić od loza terana koje je slučajno otkrio kraj svoje kuće, već nekoliko godina simbolično buteljira vino, u bočice od 1,75 decilitara, veličinu kapsule za transport u raketama. Vino je, piše Glas Istre, nazvao Terran i zadnje dvije berbe čuva za zdravicu na Zemlji, kada teran sleti na Mjesec.

“Zaslužili su to istarski vinari. Toliko ljubavi prema svojem kraju, i toliko borbe za opstanak Terana zadnjih godina podsjeća na borbu za opstanak ugroženih vrsta u prirodi. Naš mali Teran će ipak preživjeti, a energija koju u njega ulažu vinari dovoljna je izgleda da se vino lansira i na Mjesec. Kako je misija Synergy Moon Team-a mrvicu drugačija od drugih timova, jedini je sastavljen od ekipa sa svih pet kontinenata i tematski okrenuta mlađim generacijama, željeli bismo kroz simboliku terana ukazati na važnost očuvanja naših posebnosti, prirodne i kulturne baštine koja nas čini jedinstvenima. Naš način života je i naš sadašnji i budući kruh, autentični turistički proizvod, i s radošću cemo ga pokazati svijetu. Nek posluži novim generacijama kao inspiracija,” vizionarski zaključuje Nebojša Stanojević

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.