Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Xató je uveo brunch i malo drugačije kolače Petre Jelenić iz Maka na konac

Novi restoran chefa Tvrtka Šakote Xató u subotu oko šest bio je skoro pun, a na baru je stajala skoro ispražnjena vitrina s macaronsima i još nekoliko kolača odmah prepoznatljivih iz doba slastičarnice Mak na konac Petre Jelenić. Nakon početka s večerama i tasting menijima, Xató je zbog velikog interesa nedavno proširio ponudu na brunch od 12:00 do 17:00 i s nešto jednostavnijim a la carte menijem na kojemu je i nekoliko jela s večernjeg tasting menija. Od 9:00 do 12:00 restoran funkcionira kao kafe s kolačima Petre Jelenić, a terasa funkcionira kao wine bar, hranu ne poslužuju vani. Na brunch listi su među ostalim churros, njoki od quinoe, tartar od tune s kimchijem, tartar od bifteka s pestom od lišća mlade mkrve i badema  i moleom, teleći T-bone, ribeye s mladim povrćem i dimljenim čili uljem i salate, u nešto većim porcijama. Pojačanje ponude kolačima Petre Jelenić logičan je spoj s konceptom Xatoa, što je sudeći prema stanju vitrine publika dobro prihvatila.

S vremenom, Petra Jelenić za Xato će kreirati dvije vrste slastica, svoje signature kolače iz Maka na konac i radikalnije recepture koje će više pratiti Xatova jela, poput deserata s crnim češnjakom i sličnih. Xato na zagrebačku restoransku scenu donosi vrlo važan pomak u filozofiji i konceptu koji Tvrko Šakota u idućih nekoliko godina namjerava u potpunosti afirmirati. Čini se da su strani gosti već prepoznali Xato kao stalno mjesto za izlaske i da restoran polako formira vlastitu publiku među zagrebačkim posjetiteljima. Stoga je odluka Tvrtka Šakote da Xatovu ponudu s večere proširi na brunch poslovno samorazumljiva, iako zasigurno stvara veliki pritisak na tim, budući da nekoliko metara dalje radi i njihov Taco’s & Burger Barr.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.