Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobri sastojci, dosadno tijesto i pomalo amatersko kuhanje glavne su značajke nove zagrebačke pizzerie/bistroa Papavero

papavero1

Papavero je sav u znaku češnjaka. Ne vjerujemo da im je to namjera, ali tako se, eto, dogodilo. Kad uđete u taj lijepo uređeni prostor sa zabavnim natpisom na zidu u  predsoblju, osjetite blagi miris češnjaka. Čim se približite kuhinji, aroma češnjaka se pojačava. No, posve je neobično da češnjak vrlo snažno vonja i na Papaverovoj otvorenoj terasi, s neodoljivim pogledom na podsljemensko zelenilo. Naime, gosti pokraj nas naručili su burger od black angusa (60 kuna) koji se, među ostalim, servira s aiolijem, bijelim umakom od češnjaka sličnim majonezi. Čim je burger stigao, cijelom se proljetnom, sunčanom i cvjetnom terasom proširio snažan, oštar vonj češnjaka. Kad su nekim drugim ljudima dva stola dalje donijeli taj isti burger, češnjak je, otvorenom prostoru usprkos, opet odlučno kontaminirao proljetni zrak u Mlinovima.

Problem je jasan: Papaverova kuhinja u aioli ubacuje golemu količinu sirovog češnjaka. Okej, u mnogim receptima za aioli koristi se sirovi češnjak (premda preferiramo dugo pečeni češnjak iz pećnice), ali u malim dozama. Jamie Oliver preporučuje tek pola protisnutog režnja na standardni recept za majonezu. Ovako snažna, agresivna, dominantna prisutnost češnjaka kao u aioliju Papavero Food Laba, novog zagrebačkog bistroa i pizzerie, donosi automatsku eliminaciju u našoj omiljenoj TV seriji Chopped, u kojoj jela profesionalnih kuhara ocjenjuju tri dokazano vrhunska kuhara. Neumjerenost sa sirovim češnjakom i sirovim lukom najsigurniji je put da vas izbace iz te emisije. I ne samo odatle.


Papaveorov aioli siguran je znak laganog amaterizma njegovih kuhara. Kada je, pak, riječ o samoj pizzi, neki smo dan ispod teksta o stanju zagrebačkih pizzeria dobili niz entuzijastičkih komentara u kojima nas čitatelji upozoravaju na sjajnu novu pizzeriu u sjevernom dijelu Zagreba. Uz poštovanje prema dojmovima čitatelja, moramo nažalost konstatirati kako ni pizza nije baš sjajna. Pizza se, naime, priprema od integralnog brašna. Rezultat je onaj distinktivan miris netom pečene korice smeđeg kruha koji možete osjetiti u pojedinim pekarnicama, i koji zapravo nema puno veze s mirisom pizze. Rezultat je, također, pizza koja ne može imati ni one neodoljive, velike mjehure kao Karijola ni leopardovu koru i skoro perfektno tanko tijesto kao O’Harina Napoletana. Rezultat je, dakle, neko sasvim jestivo ali dosadno, sivkasto smeđe krušno tijesto srednje tankoće, koje zaista ne podsjeća na pizze na kakve smo navikli, kao što točno piše u jelovniku. Okej, ako je ta vrsta tijesta Papaverov ciljani nišni izbor, radi se o legitimnoj poslovnoj odluci, no nismo sigurno da ćemo se ondje vraćati. Barem ne na pizzu.

Moramo, međutim, pohvaliti sastojke. Na stol su nam donijeli prvorazredno maslinovo ulje, a pizza koja se zove Vrhunska (80 kuna), obilovala je propisno kremastom burratom i vrlo solidnim pršutom. Papavero Food Lab dobro je koncipirano mjesto, s pametnim kratkim menijem koji obuhvaća dvije vrste hladnih plata, nešto tjestenine (tvrde da pesto za linguine rade sami, što je više nego pohvalno), jednu veliku salatu, goveđi i vegetarijanski burger, desetak pizza, te dnevno jelo. Jučer je to bio rižoto s brie sirom i bundevom. Izbor piva sasvim je korektan, te uključuje Zmajsko i nekoliko piva Garden Brewery, vinska lista je kratka ali upotrebljivo sastavljena (jedan prosecco, četiri bijela, dva crna vina i jedan rose), a raspon cijena precizno pogođen. Pizze koštaju od 38 do 80 kuna, s time da se većina zadržava ispod 60, a ostala jela oko šezdesetak kuna. Strateška je Papaverova prednost njegov položaj.

Riječ je o kući usred dugačke ulice Mlinovi u kojoj nema nijednog mjesta gdje bi se moglo bilo što pristojno pojesti, osim velikog restorana Okrugljak, što znači da lokalno stanovništvo nezanemarive kupovne moći (ipak se radi o jednom od bogatijih kvartova u sjevernom Zagrebu), prirodno gravitira Papaveru. Osim toga, terasa je zaista prilično neodoljiva, premda će joj s još toplijim danima biti neophodni suncobrani. Zanimljivo je da je u toj kući, u čijem se primelju nalazi Old Mill Pub, skoro petanestak godina, možda čak i više, radila rustikalna gostionica po imenu Starina, koja je usprkos uglavnom lošoj hrani privačila ponešto gostiju, uključujući i zagrebačke diplomate. U Starini su se redovito održavale božićne proslave britanskog veleposlanstva. U svakom slučaju, Papavero Food Lab ima niz preduvjeta da opstane. Bilo bi nam drago kad bi dobar koncept nadogradili s ponešto boljim kuhanjem.

PAPAVERO FOOD LAB
Mlinovi 85b, Zagreb

HRANA +2/5  AMBIJENT 4/5 (terasa) -4/5 (interijer)  POSLUGA +3/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.