Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proljetni meni Oranž Streetsa. Vjerojatno se nigdje u Hrvatskoj ne može tako dobro jesti za šezdesetak kuna

oranz-proljece4

Hrvatsko-malteški chef Jeffrey Vella, kojeg je zagrebačka publika prvi put upoznala u Espalandi 2000-tih, došao je u mali bistro Oranž Streets kraj Cvjetnog trga prije manje do tri mjeseca. A prekjučer je promovirao treći novi jelovnik, što znači da je Vella u manje od devedeset dana u Oranžu Streets razvio više do trideset recepata, koje uglavnom sam kuha. U prvoj verziji proljetnog jelovnika, Vella je otišao u dva smjera. Prvi je očekivan. Riječ je, naravno, o divljim šparogama koje imaju glavnu ulogu u jednom od njegovih famoznih, klasično pripremljenih rižota, ali i u lijepom predjelu u kojemu dominiraju zelene i tamnocrvene boje a šparoge se kombiniraju s ispravno poširanim žumanjkom , šunkom od crne slavonske svinje i s kućno napravljenim čvarcima.

Kušali smo ovo drugo jelo koje se, osim tehnički perfektnom izvedbom, odlikuje i neobično laganim, skoro prozračnim čvarcima. Čvarke baš nismo navikli opisivati takvim pridjevima, ali Vellini zaista zaslužuju ovaj neobičan opis. Drugi je Vellin smjer na novom Oranžovu meniju prilično originalan za hrvatsko kulinarsko okruženje. Naime, dva trenutno najoriginalnija jela u Oranž Streets baziraju se na utjecajima bliskoistočnih i sjevernoafričkih kuhinja. Radi se o hot dogu od tune i o shawarmi od sabljarke.

Za hot dog od tune Vella je prvo napravio smjesu za kobasice od čistog tuninog mesa i četiri ili pet začina i trava, koju je napunio u svinjska crijeva pa lagano poširao i zatim ispekao na grillu. Male kobasice, duljine koktel hrenovki, servirao je u peciva namazana ručno napravljenom, blago ljutom harissom i pečenim patlidžanima. Hot dog od tune jednako je slastan, aromatičan i neodoljiv, koliko i originalan.

Shawarma, tradicionalno govoreći, jest komad mesa koji se sporo peče na vertikalnom ražnju, reže na vrlo tanke šnite i onda servira, često u sendviču, s puno povrća, humusom, tabulehom i sličnim prilozima. Vellina shawarma sastoji se od tankih feta sabljarke, serviranih u pitta kruhu. Uz sabljarku Vella poslužuje izvrstan humus, dimljeni češnjak, puno rajčica i zelenih listova, tako da tanjur vizulizira proljeće. No, najvažnija je kombinacija začina, koja sadrži mnoštvo vibrantih okusa. Ovo je jelo uzbudljivo i naglašeno aromatično. I opet, originalno za naš kulinarski kontekst. E sada, i shawarma i hot dog koštaju oko šezdeset kuna, kao i većina drugih tanjura na meniju Oranž Streets, s iznimkom goveđeg steaka koji stoji 98 kuna i nekoliko klasičnih jela poput tartar bifteka koja koštaju 75 kuna.

Uzemo li u obzir činjenicu da većina boljih pizza u Zagrebu košta više od 60 kuna, te da “poširana” jaja u Eggspressu koštaju između 60 i 70 kuna, Vellino elaborirano, kompetentno, originalno i nadasve ukusno kuhanje predstavlja doista izvrsnu vrijednost za novac. Valja, nakraju, dodati da su cijene vina u Oranž Streets snižene, pa se sada prilično neodoljivi Tomčev Brut Rose može piti za trideset kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.