Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Medeina Malvazija iz 2016. pokazuje da gužva u segmentu široko dostupnih buteljki postaje sve veća, što je dobra vijest

medea-malvazija

Prvo su bili Iločki podrumi i Belje s buteljkama s navojnim čepovima koje koštaju tridesetak ili manje kuna, i koje nude više nego razumnu kvalitetu za taj novac. Zatim je došla Laguna sa svojim bestselerom, Malvazijom u prozirnoj boci s navojnim čepom po cijeni 30 do 40 kuna, koja se lani prodala u više od 800 tisuća primjeraka. Onda je Feravino odlučilo redizajnirati svoje bazične linije, pa se upustilo u borbu na tržištu supermarket buteljki sa solidinom kvalitetom i niskom cijenom. Ove je godine na to tržište uvjerljivije nego lani ušla i vodnjanska Medea. Inače poznata po sjajnom merlotu Punta Greca i vrlo dobroj malvaziji Montiron.

Medea je lani predstavila seriju vina s navojnim čepovima da bi ove godine potaknuta i izvrsnom berbom 2016. izašla na tržište kao razmjerno ozbiljan konkurent u borbi za mjesta u samoposluživanjima i na listama restorana koji žele prodavati buteljke za stotinjak kuna. Medeina je bazična linija živahno dizajnirana, očito namijenjena mlađim kupcima, što je pametno.Uz malvaziju, temeljni Medein portfolio sadrži i rose, chardonnay i cabernet sauvignon. Prije nekoliko dana kušali smo tek napunjenu malvaziju.

Riječ je o svježem, vrlo čistom vinu s dovoljno sortnosti da bi bilo prepoznatljivo, dovoljno voća da bi bilo aktrakivno širokoj pubici, i s dovoljno strukture da bi se slagalo s puno različitih jela laganijeg karaktera: od šparoga, blitve, boba, špinata i graška, do piletine kozica i dagnji. Ova Medeina malvazija tip je vina koje veliki britanski vinski publicist Oz Clarke naziva the drink. Ona su namijenjena širokoj publici, ali zadržavaju integritet prostora gdje nastaju i sorte od koje se proizvode. Za hrvatsku je vinsku scenu iznimno važno da se u supermarketima i u lokalima nižih cijena nađe što više takvih buteljki, jer dobre bazne linije omasovljuju kulturu vina. Zahvaljujući buteljkama između 25 i 40 kuna, mnogi potošači sada mogu prijeći s onih groznih patvorenih vina u velikim formatima, na neusporedivo kvalitetniji proizvod. Utoliko prve linije Iločkih podruma, Lagune ili Medee nemaju samo ulogu dobavljača gotovine za svoje vinarije, nego i zaista značajnu prosvjetiteljsku ulogu na hrvatskom tržištu alkoholnih pića.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.