Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sarajevski restoran 4 sobe gospođe Safije sinoć je na večeri u hotelu Park šarmirao i raspjevao 150 Splićana

safija-gitara

Najpoznatiji sarajevski restoran 4 Sobe gospođe Safije otvoren je prije desetak godina u staroj austrougarskoj kući podignutoj 1910. godine. Svaki sarajevski taksist ima svoju verziju legende o gospođi Safiji, begovskoj kćeri koja je ušla u gradske predaje zbog svoje politički neodržive ali nezaustavljive ljubavi s austrijskim grofom. Gradska legenda, romantičan ambijent, lijepi vrt i tema ljubavi, savršen su komercijalni setup za uspješan turistički restoran. Vlasnici Dalila i Amer Sinanović, međutim, imaju drugačije ambicije. 4 Sobe gospođe Safije u subotu je gostovao u Splitskom hotelu Park. Restoran je bio pun do zadnjeg mjesta, cijela splitska društvena scena, od gradonačelnika Baldasara nadalje, okupila se u hotelu na Bačvicama u toplu proljetnu večer. “Splićani su naša vjerna publika”, rekao nam je Amer Sinanović. Bilo je to uzvratno gostovanje, nakon nastupa Parkova chefa Nikole Eterovića u Sarajevu.

Večer je započela dosta oduševljenim komentarima Parkova gostovanja u Sarajevu i radionice baklava i bureka koju je dan ranije u hotelu održao sarajevski chef Nihad Mameledžija. Kad su ugasila svjetla Parkovih antiknih lustera iz Murana a prostor ispunili egzotični glas Jelene Milušić iz Barimatanga i svjetlost svjećnjaka na stolovima, postaloj e jasnije odakle naviruemocije za stolovima oko nas.

Chef Nikola Eterović, Amer Sinanović, chef Emir Parovac

4 Sobe gospođe Safije približavaju drugačiji sarajevski i bosanski senzibilitet, koji uglavnom ne poznajemo, a trebali bismo. Meni je potpuno odmaknut od klišeja o bosanskoj hrani. Nema ćevapa i pita. Restoran pokušava osuvremeniti bosansku gastronomiju, uvođenjem modernističkih standarda u kuhanje i prezentaciju i vrednovanjem lokalnih namirnica koje često nisu prva asocijacija na bosansku hranu. U šest slijedova menija u Splitu, chef Emir Parovac spajao je te takve namirnice s nekim klasičnim, nekim tipičnim hrvatskim motivima, i s hercegovačkim vinima. Večera je počela dimljenom neretvanskom crvenom pastrvom s umakom od hrena i sferificiranim citrusima. Slijedio je tartar biftek s juhom od goveđeg repa i crostinom s glijvama i dimljenim vlašićkim sirom. Antička hercegovačka organska palenta poslužena je s jajem kuhanim sous vide i suhom jaretinom s tartufima. Smuđ iz Rame bio je najava za janjetinu kuhanu sous-vide sa začuđujuće neagresivnom emulzijom od češnjaka, uz pastrvku najboljim jelom večeri.

Chef Nihad Mameledžija na radionici baklava i bureka

Večer punu žamora i odlične glazbe završili smo Mameledžijinom baklavom posluženom sa slatkim kajmakom i kremom od pistacija. Bila je to prava baklava, profinjena, raspjevana citrusima i sušta suprotnost preslatkim zapečenim tijestima u sirupima kakva se često prodaju pod baklave. Ako je samo dio polaznica Mameledžijina masterclassa usvojio ovaj standard klasične istočnjačke slastice, splitska kućna gastronomija ući će u sretniju fazu. Ali desert nije bio i kulminacija večeri. Malo prije nego je baklava stigla na stol, gitaru Barimatanga preuzeo je Amer Sinanović, i tada je počelo.

Od starogradskih klasika do Arsenovih standarda, stotinjak gostiju na večeri u hotelu Park uglas je i zdušno pjevalo kao na koncertu, pjesme su prekidali oduševljeni aplauzi, čaše su lebdjele zrakom u zdravicama. Amer Sinanović ozbiljno je dobar gitarist, i sigurno nije slučajno da neka jela u 4 Sobe gospođe Safije nose imena poput Norwegian Wood i Purple Rain. Ipak, ovakvo zborno pjevanje i razdraganost nismo nikad vidjeli na sličnim restoranskim eventima. Splićani su se s ove neobične, vesele večere pod svijećama razišli totalno šarmirani ekipom4 Sobe gospođe Safije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.