Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Veliki nestor istarske vinske scene Moreno Coronica predstavio je nove berbe u San Roccu

coronica-gosti

Coronica i San Rocco čine prirodnu sinergiju. Moreno Coronica postavio je stilske i kvalitativne standarde za mineralnu, svježu malvaziju, a jos više za teran. San Rocco je prvi luksuzni obiteljski hotel u Istri, čiji se restoran već dugo ubraja među desetak najboljih u Hrvatskoj. I Coronica i San Rocco označuju kriterij najviše istarske kvalitete, pa je stoga sasvim logično da je Moreno Coronica odlučio predstaviti nova vina u hotelu svog prijatelja Tulia Ferneticha.

Na travnjaku ispred San Rocca s pogledom na maslinike i lijepi veliki bazen, prvo smo kušali CO2, Coronicin prvi pjenušac, koji je 40 mjeseci odležao na talogu. CO Due izvrsno je ime, jer povezuje mjehuriće i Coronicin poznati znak CO. Sam je pjenušac, međutim, ponešto prelaganog tijela i s premalo šećera. Načelno, volimo brut nature pjenušce. No, na C02 se vide i nedostatak tijela i izostanak autolitičkog učinka. U ovaj pjenušac od malvazije možda bi bilo dobro dodati bar nešto chardonnaya te malo više ekspedicijskog likera. I dok je pjenušac izazvao podvojene dojmove, svih tridesetak uzvanika složilo se da je malvazija iz 2016. prilično senzacionalna. Ona je mineralna, slana i citrusna kao i svake godine, no lanjska joj je berba pojačala aromatski intenzitet. Gotovo smo sigurni kako je riječ o najboljoj mladoj malvaziji iz 2016.godine. Uz novu smo malvaziju jeli izvanredne škampe u crvenom papru, poslužene s mousseom od divljih šparoga i kremom od jaja. Slijedila je još bolja Gran Malvasia iz 2015. koja je zadržala svježinu i voćno herbalnu aromatičnost mladog vina, ali s mnogo jačim tijelom i gotovo kremastom teksturom.

Riječ je o jednom od zaista iznimnih istarskih bijelih vina, koja mogu trajati godinama. Uz tu zaista veliki malvaziju, San Rocco nam je servirao plemenitu, duboku tjesteninu iz Gragnana, s botargom od orade i ježincima. Gran Teran iz 2013. aromatski je jako bogat i raspjevan, ali još vidljivo premlad. Ovo vino asocira na mlade bordeauxe i nema ga smisla piti prije 2018. ili 2019. godine, s tim da će vrhunac dosegnuti negdje oko 2023.

Janjeći kotleti osigurali su dovoljno širok okvir i za tako intenzivno i trpko vino. Naposljetku, Boscogrande iz 2007, cuvee caberneta, terana i merlota, baš sada pokazuje potencijal istarskih crnih vina. On je uzorno svjež ali jako dubok, ekspresivan i elegantan. Ozbiljno vino za završetak ozbiljne prezentacije Morena Coronice, vjerojatno najvažnijeg istarskog vinara, na njegov 55. rođendan.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Veliki nestor istarske vinske scene Moreno Coronica predstavio je nove berbe u San Roccu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min