Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrana u Plavom podrumu vizualno je sve atraktivnija. Taj se restoran ozbiljno mijenja

plavi-podrum2-2017

Ove smo nedjelje u oblačnom i vjetrovitom Voloskom kušali nekoliko jela, koja značajno odudaraju od dosadašnje prezentacije hrane u Plavom podrumu. Osobito je spektakularan bio rižoto od škampa, kozica i šparoga, obojen prahom dehidrirane cikle. Crvena boja rižota na velikom bijelom tanjuru stvorila je prilično dramatičan koloraturni kontrast. Sam je rižoto bio izvrstan, kremast ali posve al dente, s jakim okusima škampa i šparoga. Budući da je ovoga vikenda Kvarnerskim zajevom plivalo puno škampa, ručak smo počeli tradicionalnim škampima crudo, koji su također predstavljeni sasvim drukčije nego prijašnjih godina: sada zauzimaju sredinu tanjura, a između njih nalaze se kapljice majoneze od maslinova ulja.

I ovo, skoro monokromatsko jelo, ulazi u konkurenciju za vizualno najefektniji tanjur u hrvatskoj restoranskoj indsutriji. Zatim smo uživali u velikim, tradicionalno posluženim škampima s gradela, da bi ručak završio dosta senzacionalnim fileom šanpjera, čija je hrskava koža sačuvala prirodnu zelenu boju ribe, i koji je bio poslužen sa slatkim mladim povećem i nekoliko kapi riblje redukcije. Ovaj kovač spada u sam vrh najbolje hrane s hrvatske strane Jadrana.

Nedjeljni ručak u Plavom podrumu potvrdio je da se taj restoran, poslije pet ili šest konzervativnih godina počeo gastronomski značajno mijenjati. Lani smo kušali niz novih jela, od kojih su se neka probila na jelovnik, da bi ovog ožujka probali modernizirane verzije standardnih favorita gospođe Kramarić i njenog kuharskog tima. Za cijelu je kvarenrsku gastroscenu iznimno važno što se Plavi podrum odlučio za supstancijalni iskorak koji se, uostalom, zorno manifestira i u čaši želea od leccina sa sporo pečenom hobotnicom i crnim tartufima (to su jelo poslužili na JRE-ovom i Mercedesovom gala ručku u dvorcu Miljana). Nova hrvatska restoranska publika koja upravo opsjeda najpopularnije zagrebačke restorane, pokazuje veliku znatiželju kakva je restoranskoj industriji nedostajala tijekom kriznih godina. Ako su ikada , još od 2005. godine ambiciozni restorani trebali dizati ljestvicu, taj je trenutak baš sada.

Plavi podrum očito je razumio duh novog vremena, pa se počeo mijenjati u ispravnom i dosta uzbudljivom smjeru. U nedjelju smo, među ostalim, u Plavom podrumu kušali i tri sjajna bijela vina: Comte Lafond Sancerre iz 2015, pa Sancerre Domaine Vacheron iz iste berbe te toskanski Poggio Alle Gazze, vino koje se proizvodi na imanju Ornellaia i koje je napravljeno od sauvignona, vermentina, viogniera i verdicchia. Radi se o jednom od najinteresantnijih bijelih vina koja smo probali ove godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.