Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon što je razoktrio najveću vinsku prevaru svih vremena, Laurent Ponsot opet šokira vinski svijet

laurent-ponsot

Laurent Ponsot vjerojatno je jedan od najzanimljivijih ljudi vinskog biznisa, jedan od rijetkih burgundskih vinara koji je postao svjetski poznat publici koja nema veze s vinom. Ponsot je glavni akter jedne od najvećih vinskih afera svih vremena, slučaja prevaranta Rudyja Kurniawana koji je toliko fascinirao javnost da je osim dokumentarca Sour Grapes (Netflix) dobio i vlastitu TV seriju “Connoiseur” na NBC-ju, s Johnom Cho u glavnoj ulozi. Kurniawan, koji je godinama na aukcijama prodavao lažna arhivska vina po astronomskim cijenama, pao je upravo na vinu vinarije Ponsot. Ali nisu ga razotkrili istražitelji ni eksperti za utvrđivanje autentičnosti vina, njima je Kurnaiwan prolazio ispod radara. Razotrkio ga je uporni i tihi vinar iz Burgundije, koji je doznao da je na jednoj aukciji prodan sanduk njegovih vina iz berbe koju uopće nisu buteljirali.

Ponsot je ostavio svoje vinograde, podrume i radnike i počeo putovati po svijetu tražeći prevaranta koji je umalo upropastio naslijeđe i ugled koji njegova obitelj gradi četiri generacije. Ponsot se na jednoj aukciji suočio s Kurniawanom i njegovim kompanjonom, vlasnikom aukcijske kuće Acker Merrall & Condit koja je prodavala krivotvorena vina, a dalje je povijest vinskog svijeta. Taj Laurent Ponsot ovih je dana ponovno šokirao vinski svijet. U 60. godini života neočekivano je napustio obiteljsku vinariju, Wine Spectatoru dao intervju o tome ne otkrivajući stvarne razloge odlaska, i najavio da će osnovati novu vinariju. “Nisam očekivao nešto ovakvo u ovoj fazi života,” rekao je, “Dovoljno sam star za mirovinu, ali ipak ću sa sinom Clémentom osnovati novu vinariju”.

Pozivajući se na svoje izvore, Wine Spectator piše da je pravi razlog Ponsotova odlaska novac. Obiteljska vinarija Domaine Ponsot u Morey-St.-Denisu ima 12 grand cru vinograda i najveći su pojedinačni vlasnik na položaju Clos de la Roche. Laurent Ponsot nije odrastao u vinariji, do početka 80-tih imao je uspješnu putničku agenciju u Parizu. Vlasništvo u Domaine Ponsot dijeli sa sestrama Rose-Marie, Catherine i Stéphanie Ponsot. Svojih 25 posto udjela u vinariji zdržat će nakon odlaska. Obitelj Ponsot navodno planira prodaju vinarije. Dok je vinarija njihova, priča spomenuti izvor, s manjinskim udjelima mogu izvlačiti tek mizernu dividendu, ali ako je prodaju svi će se ozbiljno obogatiti.

Nova Ponsotova vinarija zvat će se jednostavno Laurent Ponsot, bit će u selu St.-Nicolas-les-Citeaux, gdje se nalazi povijesni cistercitski samostan. “Bit ću vlasnik svojih vina, ali u cijeli projekt ulazim kao u joint venture s prijateljima”, pojasnio je Ponsot, “negociant nije psovka, skoro svi vinari u Burgundiji su negocijanti, zbog poreza”. Prva vina Laurent Ponsot na tržištu bi trebala biti krajem godine. Proizvodit će sedam crnih i devet bijelih vina, uključujući grand cruove Chambertin, Griotte-Chambertin i Clos St.-Denis i premier cru Chambolle-Musigny Les Charmes. Bijela vina predvodit će grands cruovi Montrachet i Corton-Charlemagne a iz Mersaulta premier cruovi Genevrières, Charmes, Perrières i Blagny. Ponsot najavljuje i više vina. Poručuje da je “unatoč situaciji u kojoj se našao, sasvim OK”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.