Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Postoje li konobarske skupine koje organizirano potkradaju klubove i restorane?

konobari-servis

Prošlog četvrtka oko pet popodne naletjeli smo na trojicu srednje rangiranih dužnosnika SDP a, koje dugo poznajemo. Momci su se upravo vraćali s ručka iz jednog od trenutno najpopularnijih zagrebačkih restorana. “Više nikad ne idemo tamo. Oni su čisti lopovi,” požalio nam se bivši ministar. “Jesu li vam servirali pokvarenu ribu?” pitali smo znatiželjno, i naivno. “Ne, nego su nam pokušali naplatiti 500 kuna veći račun. Na račun su stavili stvari koje mi uopće nismo naručili. Kad smo protestirali, pokušali su se izvući posve neuvjerljivom isprikom!,” rekao je ljuti esdepeovac.

Budući da dobro poznajemo i vlasnika i glavnog chefa tog restorana, sigurni smo da oni nemaju ništa s ovim pokušajem prevare. Što znaci da je neki konobar na svoju ruku pokusao pojačati placu (ili je, pak, bio potpuno dekoncentriran pa je slučajno otipkao nepostojeću narudžbu od petsto kuna). Prije mjesec dana, u intervjuu za Kult Plave Kamenice, Borna Janeš, vlasnik bistroa Pod zidom i Duck, kazao je kako poslije iskustva u Saloonu prije dosta godina, više nikad ne bi zaposlio konobare, koji su prethodno radili u klubovima. Vlasnik niza klubova i kafića, u Zagrebu i na moru, koji je htio ostati anoniman,  bio je mnogo eksplicitniji: ” U Zagrebu i drugdje u Hrvatskoj već dugo operiraju organizirane grupe konobara i voditelja lokala, koje sustavno pljačkaju lokale u kojima rade. Naivni vlasnici ininvestitori koji nemaju puno iskustva u ugostiteljstvu, misle da su dobro prošli kad su uspjeli angažirati iskusne voditelje i konobare. Odjednom, međutim, roba počinje nestajati, prodaja za šankom pada, gosti se žale da ih varaju, te se naposljetku javlja manjak u blagajni. Dok vlasnik shvati da je prevaren, lokal je već u teskim gubicima, s upropaštenom reputacijom. A konobari i voditelj se evakuiraju, u potrazi za novom žrtvom. I mene su tako nekoliko puta pokušali opljačkati, no ja sam ipak preiskusan,” rekao naš sugovornik. Takvi se slučajevi rijetko prijavljuju policiji, jer vlasnicima nije u interesu da se ime njihova lokala povlači po crnim kronikama. Ako se incident od prošlog tjedna ponovi, moći će se posumnjati da je i ugledni zagrebački s početka članka restoran žrtva pokušaja privremenog konobarskog take overa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})