Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je ovih 5 zagrebačkih restorana idealno za vaše klince

djeca1

Djeca u restoranu katkad znaju predstavljati problem. Klincima je u restoranima najčešće dosadno; kako im je dosadno, normalno je da malo gnjave roditelje, traže više pažnje i već poslije pola sata tužno ili nestrpljivo  pitaju “a kad idemo doma”. Osim toga, klinci često ne vole restoransku hranu; djeca se da tinejdjžerstva, a  kasnije,, tek navikavaju na jake i čiste  okuse. Restoranski su okusi skoro uvijek pojačani u usporedbi s kućnim okusima, ili s okusima iz McDonald’sa. Klinci, nadalje, vrlo rijetko eksperimentiraju s hranom: premda poznajemo djecu koja su već sa šest ili sedam godina iskreno zavoljela kineko kuhanje (ne samo spring rollse), takvi su slučajevi relativna rijetkost.

S duge, pak, strane, nije posve malo gostiju koji ne vole klince u restoranima, koji ne žele da im stalno netko trči oko stolova, ili da se povremeno rasplače, ili da stvara bilo kakvu buku ili ugođaj kakvi se u restoranu ne očekuju. Zato je , uostalom, u mnogim restoranskim vodičima posebno naznačeno jesu li children friendly ili su “samo za odrasle”.

Stvoriti od ozbiljnog restorana prostor u kojem se i većina djece osjeća dobro nije jednostavan zadatak: on uključuje daleko više od sad već neizostavne visoke stolice za malu djecu, i od posebnog dječjeg menija. Zapravo, od dječjeg je menija puno važnije da hrana bar donekle asocira na kućnu, da atmosfera podsjeća na nedjeljne obitelljske ručkove, te da se klincima, po mogućnosti, osigura kakav takav samostalni prostor. Izdvojili smo pet zagrebačkih restorana koji zadovljavaju sve ili neke od ovih  kriterija.

1. OKRULJAK, Mlinovi

Okrugljak je već desetljećima šampion obiteljskog restoraterstva u Zagrebu. Vikendima je u Okrugljaku više djece nego što ih pohađa razrede okolnih škola. Evo zašto. Kuhanje u Okrugljaku i strukturom i sadržajem asocira na stare  zagrebačke građanske navike: ručkovi često počinju telećom ili goveđom juhom, na što su klinci navikli kod kuće. Zatim mogu birati između nečeg pohanog što većina djece u odreenoj dobi voli, ili između velikih pečenja, što im je također poznato s raznih obiteljskih okupljanja. Povrh svega, Okrugljak ima razmjerno veliko dječje igralište, koje pouzdano spašava situaciju kad klincima postane zaista dosadno. Naposljetku, Okrugljakovi su konobari prilično tolerantni prema djeci.

2. ROUGEMARIN, Folnegovićeva

Rougemarin je unatrag godinu dana prerastao iz polualternativnog bistroa, u modernu verziju Okrugljaka za mlađu gradsku publiku. Rougemarinova neformalna atmosfera  klincima svakako olakšava boravak u restoranu, velika terasa uvijek je privlačna i zanimljiva, dok se igralište ispod terase pokazuje kao jak argument. Uz sve to, u Rougemarinu se mogu jesti burgeri i ponešto tjestenine, dva stalna dječja favorita.

3. GABREKU, Samobor

Gabrek je onaj jedan restoran u Zagrebu i okolici, koji najvjernije slijedi strukturu starinskog zagrebačkog građanskog ručka. Dakle, na stol prvo, baš kao kod bake, stiže velika zdjela vruće juhe. Zatim se može jesti meso iz juhe, ili pečena teletina, ili patka, ili pohani šnicli. Na kraju, klinci još mogu birati između tridesetak vrsta palačinki. Osim toga, atmosfera u Gabreku, vesela, bučna i posve nepretenciozna, podsjeća na velika obiteljska okupljanja, što znači da se klinci nalaze u ambijentu koji mogu preoznati, i u kojem se ne osjećaju neugodno.

4. VINODOL, Teslina

I Vinodol je subotom i nedjeljkom prepun djece koja ne djeluju nesretno što su tamo, premda Vinodol ne odaje dojam restorana za miran ručak s klincima: ondje nema igrališta, hrana, posebno na novom meniju, nije strukturirana ni dizajnirana za potrebe klasičnog obiteljskog ručka, a klince se ne može utješiti ni hamburgerom. No, tajna Vinodolova uspjeha s djecom jest u osoblju, koje u nevjerojatnoj gužvi najpopularnijeg gradskog restorana, uspijeva posvetiti pozornost i prijateljskom odnosu prema klincima. U Vinodolu se, naprosto, skoro svi gosti, pa i djeca, dobro osjećaju, zbog čega, uostalom, svaki vikend ondje jede 400 i više ljudi.

5. MEX CANTINA, Savska

Subotom i nedjeljom Mex Cantina, koja ove godine slavi 21. rođendan, pretvara se u veseli obiteljski restoran, često pun djece. Dva su razloga; ambijent oblježen kaktusima i sombrerima može djelovati zanimljivo i ekscentrično. Drugo, u Mex Cantini kao couvert donose kukuruzni čips, što klinci, naravno, obožavaju. Zatim se može birati između svih mogućih vrsta tortilja, što su za djecu praktički slane kukurzne palačinke, s piletinom, puretinom ili teletinom, mesom koje vole. Sama činjenica da tacosi i brurritosi spadaju među svjetski najpopularnije formate fast fooda, dovoljno govori o njihovoj prirodnoj popularnosti i među klincima. Da ne govorimo o fajitasima za odvažnije, koji si tako mogu samo pripremiti slasnu palačinku za ručak. Mex Cantina jedini je zagrebački etnički restoran koji klinci zaista vole.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.