Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

12 uputa Jiro Ona kako ispravno jesti sushi jedina je lekcija koju ćete ikad trebati

jiro-g

Pitanje koje nikad nije suvišno. Kako jesti sushi. U japanskoj tradiciji je mnogo tehnika, tako da nema konsenzusa oko toga što je aspolutno pravilno. Ali pitanje je i kulturološki i tehnički toliko važno, da odgovore traže čak i Japanci, piše portal Fine Dining Lovers. U prilogu s odličnim videom o posjeti chefa Renea Redzepija najvećem majstoru sushija Jiro Onu u njegovom omakase restoranu na željezničkoj stanici u Tokiju, Jiro Ono nas u 12 koraka podučava kako jesti sushi. Naravno, jesti sushi je jednostavno, ono što nije su detalji, razlozi i suptilnost rituala.

 

Ako već želite više znati, upute majstora Jiro Ona vjerojatno su jedina i zadnja lekcija koja će vam ikad trebati. Pa krenimo

 

1 – SLOBODNO JEDITE SUSHI PRSTIMA

Jiro objašnjava da je sushi pun zraka jer se radi vrlo nježnim dodirima. Zato ga nije lako držati i treba ga jednako nježno primiti s dva prsta i dignuti što pažljivije da se sačuva oblik.

2 – OVAKO PODIGNITE SUSHI ŠTAPIĆIMA

Zapravo je više manje svejedno hoćete li sushi jesti prstima ili štapićima, iako prsti imaju malu prednost. Koristite li štapiće razmišljajte o sushiju kao o “prijenosnom oltaru” koji nosite na štapićima. Štapići moraju biti skoro paralelni sa sushijem.

3 – MALI KUTEVI SU VAŽNI DA SUSHI OSTANE ČITAV

U jedenju sushija, čini se, najvažnije je pogoditi kut pod kojim ga držite. A on mora biti što manji. Sa svim ostalim hvatovima riskirate da vam gornji dio sushija ostane u rukama.

4 – A SADA SOJIN UMAK

Ako chef već nije premazao sushi soja sosom, uzmite listić ukiseljenog đumbira, i njime nanesite umak na sushi. Jiro preporučuje da sushi uvijek treba premazati umakom po vrhu.

5 – NAKON SUSHIJA POJEDITE MALO UKISELJENOG ĐUMBIRA

Ukiseljeni đumbir ili shoga je palate cleanser, resetirat će vam receptore za novi sushi ali, pojedite samo listić ili dva jer bi ih sve više od toga moglo umrtviti.

6 – UZ SUSHI PIJTE ČAJ

Naravno, na zapadu uz sushi pijemo sve prije nego čaj, najčešće pjenušce ili vino, ali alkohol je zapravo preagresivan za stvarno uživanje u sushiju. Dobar sushi toliko je suptilan, teksture su podigrane ali moćne baš kao i okusi, da trebate jednako profinjeno piće koje će vas zagrijavati i oraspoložiti, očistiti nepce između zalogaja a neće zasjeniti sushi. To je čaj.

7 – NE UMAČITE SUSHI U SOJA SOS

Iako neki sushi majstori kažu da sojin umak smije samo dotaknuti sushijem i odmah pojesti, otresanje umaka sa sushija je strogo zabranjeno, Jiro to ne preporučuje. Tvrdi da je s umakanjem sushija u sojin umak lako pretjerati i može se upropastiti okus riže i ribe.

8 – SUSHI SA SLATKIM TSUME UMAKOM

Jiro kaže da ako je vaš sushi već premazan slatkim tsume umakom, na njega uopće ne ide sojin umak.

9 – NE OKREĆITE NIGIRI

Ovo nije praznovjerje, postoji tehnički razlog. Riža za sushi pažljivo se kuha i hladi da bi u trenutku posluživanja bila točno na temperaturi vašeg jezikai mora ga prva dotaknuti, to je presudno za pravi osjećaj teksture i okusa. Ako ga okrenete naopako, kaže Jiro, imat ćete jako čudan osjećaj u ustima.

10 – NIKAD NE ODVAJAJTE DIJELOVE SUSHIJA

Skidanje gornjeg dijela sa sushija najveća je uvreda chefu, kaže Jiro. Dovoljno objašnjenje.

11 – NIKAD NE PREPOLAVLJAJTE SUSHI

Dobro napravljen sushi uvijek je idealne veličine za jedan zalogaj, oko 6 centimetara. Nemojte ga prepoloviti, jer nema potrebe.

12 – NE OSTAVLJAJTE SUSHI DA STOJI

Sushi se mora pojesti čim se napravi. “Ništa nije finije od sushija koji vam tek stave na tanjur”, kaže majstor Jiro, i naravno u pravu je.

Uživajte u sushiju.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.