Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su najpopularniji kokteli i brendovi pića među barmenima 100 najboljih barova na svijetu

bartender

Drinks International svake godine anketira barmene 100 najboljih barova na svijetu. Cilj istraživanja je ustanoviti koji su kokteli najpopularniji i koje brendove pića barmeni koriste za te koktele, odnosno koji se brendovi najbolje prodaju. Početnu listu koktela bira Drinks Business. Sastavljaju je prema listama najprodavanijih koktela. Ove godine prevladavaju klasici. Evo kako stoje stvari ove godine.

MANHATTAN

Većina za Manhattan bira rye, ali neki barmeni više vole bourbon. Oko 32 posto barmena u istraživanju za ovaj koktel bira Bulleit. Njih 23 posto koristi Rittenhouse, 12 posto Maker’s Mark a 11 posto Woodford Reserve.

 1. Bulleit
 2. Rittenhouse
 3. Maker’s Mark
 4. Woodford Reserve

VIEUX CARRÉ

Koktel na bazi američkog whiskeya i konjaka otkriva status dvije grupe brendova. Barmeni za ovaj koktel najčešće koriste Hennessy, njih oko 21 posto, 17 posto ih koristi manji ali dosta popularni Pierre Ferrand, a 13 posto najradije koristi Diageov bourbon Bulleit.

 1. Hennessy
 2. Pierre Ferrand
 3. Bulleit

BRANDY JULEP

Drinks Business piše da bi ovaj koktel mogli slobodno preimenovati u Cognac Julep s obzirom na popularnost konjaka među barmenima. Pierre Ferrand je izbog 28 posto profesionalaca, Hennessy koristi 26 posto a 25 posto ih koristi Rémy Martin. Martell je četvrti s 14 posto. 

 1. Pierre Ferrand
 2. Hennessy
 3. Rémy Martin
 4. Martell

CORPSE REVIVER

Opet konjak, Corpse Reviver se najviše radi s Hennessyjem, u 28 posto barova, s Pierreom Ferrandom u 25 posto barova ili s Rémy Martinom u 21 posto barova. 

 1. Hennessy
 2. Pierre Ferrand
 3. Rémy Martin

SIDECAR

Najslavniji brandy koktel 31 posto barova radi s Hennessyjem, drugi je opet Pierre Ferrand s 26 posto a treći Rémy Martin, 17 posto

 1. Hennessy
 2. Pierre Ferrand
 3. Rémy Martin

DAIQUIRI

Ovo je područje Bacardija. Čak 35 posto barova za ovaj koktel koristi njihov rum, slijedi Havana Club sa 30 posto, a 15 posto koristi Plantation.

 1. Bacardi
 2. Havana Club
 3. Plantation

MOJITO

Mojito nije miljenik barmenske elite, piše Drinks Business, ali uvijek će imati obožavatelje među gostima. Bacardi je opet prvi izbor u 34 posto barova, slijedi Havana Club s 29 posto i Plantation sa 17 posto

 1. Bacardi
 2. Havana Club
 3. Plantation

RUM OLD FASHIONED

Teškaš među koktelima s rumom, Old Fashioned traži Zacapa rum. Koristi ga 27 posto barova, 13 posto umjesto Gvatemale bira Venecuelu i Diplomatico, a 12 posto gvajanski demerara style El Dorado.

 1. Zacapa
 2. Diplomatico
 3. El Dorado

MAI TAI

Tropski koktel kreiran u Trader Vic’su s jamajkanskim rumom, najčešće se radi s Camparijevim Appletonom, u 24 posto barova, slijede Plantation sa 19 posto i Bacardi sa 10 posto.

 1. Appleton
 2. Plantation
 3. Bacardi

NEGRONI

A sada ginovi. Tanqueray je prvi izbor barmena za Negroni, njih čak 38 posto, slijedi Beefeater sa 24 posto, pa Bombay Sapphire sa 14%. Ford’s gin je četvrti. Sličan je poredak za sve koktele sa ginom.

 1. Tanqueray
 2. Beefeater
 3. Bombay Sapphire
 4. Ford’s

DRY MARTINI

Vrhovni test za svaki gin potvrdio je dominaciju Tanqueraya. Za ovaj kokteli koristi ga 28 posto barova, Beefeater koristi 21 posto, a Bombay Sapphire 12 posto. I ovdje se u vodeću skupinu ugurao Ford’s gin.

 1. Tanqueray
 2. Beefeater
 3. Bombay Sapphire
 4. Ford’s

AVIATION

U ovom sjajnom koktelu ponavlja se dominacija tri diva, Diagea, Pernod Ricarda i Bacardija. Tanqueray koristi 30 posto barmena, slijedi Beefeater sa 16 posto i Bombay Sapphire sa 16 posto. Ovdje u najjaču skupinu spada još i Plymouth.

 1. Tanqueray
 2. Beefeater
 3. Bombay Sapphire
 4. Plymouth

MOSCOW MULE

Jednostavni koktel s votkom i đumbirom najčešće se radi s Ketel One votkom, u 32 posto barova, slijede Absolut i Stolichnaya s po 11 posto. Ayelsbury Duck u ovom je koktelu pretekao Grey Goose.

 1. Ketel One
 2. Absolut
 3. Stolichnaya
 4. Ayelsbury Duck
 5. Grey Goose

BLOODY MARY

Ketel One je prvi izbor i za Bloody Mary, u 33 posto slučajeva, dok su barmeni podijeljeni oko Absoluta i Aylesburyja Ducku. Absolut još uvijek ima značajnu prednost sa 13 prema 8 posto.

 1. Ketel One
 2. Absolut
 3. Ayelsbury Duck

ESPRESSO MARTINI

Ponovno dominacija Ketel One votke, u 27 posto najboljih barova na svijetu, dok se u 22 koristi Absolut. Slijedi Aylesbury Duck sa 10 posto, a četvrti je Grey Goose.

 1. Ketel One
 2. Absolut
 3. Ayelsbury Duck
 4. Grey Goose

MARGARITA

Diageova tekila Don Julio najpopularniji je izbor za ovaj koktel, bira je 22 posto barmena. Brown Formanovu El Jimador koristi 11 posto barmena, a treća je Pernod Ricardova Olmeca Altos.

 1. Don Julio
 2. El Jimador
 3. Olmeca Altos

PISCO SOUR

Najpopularniji pisco za ovaj koktel je Barsolov, koji koriste u 36 posto barova. Slijedi peruanski Campo De Encanto sa 13 posto i čileanski Capel sa 12 posto.

 1. Barsol
 2. Campo De Encanto
 3. Capel

ROB ROY

Uvjerljivo najkorišteniji whisky u ovom koktelu je Johnnie Walker, u 32 posto barova, slijedi Monkey Shoulder sa 14 posto i Famous Grouse sa 8 posto.

 1. Johnnie Walker
 2. Monkey Shoulder
 3. Famous Grouse

PENICILLIN

Ovaj koktel obično se radi s jednim nonpeated i jednim peated whiskyjem, a među najpopularnijim brendovima su Johnnie Walker sa 24 posto, Laphroaig s 11 posto,  Monkey Shoulder s 10 posto i Ardbeg.

 1. Johhnie Walker
 2. Laphroaig
 3. Monkey Shoulder
 4. Ardbeg
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})