Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Valentinovo je za restorane najbolji dan u godini. Evo što možete jesti u nekima od najboljih u Hrvatskoj

noel

Kad su usred Velike krize mnogi restorani zjapili prazni, Valentinovo je bar privremeno spašavalo njihove tekuće račune. Otkako se u prvoj polovici devedesetih počelo slaviti i u Hrvatskoj, Valentinovo ni jednom nije razočaralo domaću restoransku industriju. Tako je, uostalom, i posvuda na Zapadu; sjećamo se jednog Valentinova u Beču kad ama baš nigdje nismo uspjeli pronaći slobodnu stolicu, sve dok se oko pola jedanaest navečer nije oslobodio stol u Palchutti kraj Opere. S obzirom na golemu potražnju, većina restorana za Valentinovo priprema specijalne jelovnike, katkad po specijalnim cijenama. Doduše, ima i iznimaka. Carpaccio, primjerice, nudi redoviti meni, ali prima rezervacije za dva večernja termina. Time uz stalni jelovnik najavljuje afrodizijačku luksuznu hranu poput ježinaca, kamenica i tartufa.

Neki su, pak, restorani složili a la carte menije samo za Valentinovo. Izdovjili smo onaj iz hotela varaždin u Varaždinu, zbog njegove roroko stilistike. U Varaždinu, dakle, za Valenntinovo kuhaju Savitke od ljubavi na kremi od špinata, Ljubavne poljupce od krumpira i Smuđa u ljubavnoj serenadi. Većina je lokala ipak, davno odustala od takvog pristupa Valentinovu. Prikupili smo valentinovske jelovnike nekih od vodećih hrvatskih restorana, da bismo vidjeli koliko su se njihovi chefovi i vlasnici potrudili za najuspješniji poslovni dan u godini (najuspješniji u Zagrebu; restorani na moru žive u drukčijem ritmu).

DUBRAVKIN PUT
Dubravkin put, Zagreb

Priska Thuring i njen tim pripremili su meni White od pet slijedova, i Red od sedam slijedova.

White, 420 kuna

Chips and Dip
Gusja jetra, pastrnjak, cikla, kruška

Poriluk
Juha od poriluka, dimljena pastrva, kurkuma, kiselo vrhnje

Agnolotti

Teleća koljenica, parmezan, limun

Jelen
Knedle od kruha, panceta, slatki krumpir, crni trubači

Čokoladni desert za dvoje

Red, 560 kuna

Chips and Dip

Poriluk

Škampi
Mast crne slavonske svinje, celer

Agnolotti

Grdobina
Krumpir, čimulica, vongole

Jelen

Čokoladni desert za dvoje

AGAVA
Tkalčićeva, Zagreb

Chef Belizar Miloš također je prirpemio dva menija, riblji i mesni: oba odražavaju stalni rast Agavinih kulinarskih ambicija.

Mesni jelovnik, 320 kuna

Pašteta od pačjih jetara, infuzija od đumbira i šljiva, crumble od pecan oraha

Ravioli s janjećim raguom, krema od čičoka, crni tartufi

Steak od Togitxu govedine, glazirani kesteni, vrganji, stilton

Pannacotta od buče, tekući parmezan, kavijar od balsamica

Riblji jelovnik, 300 kuna

Tartar od lososa, kardamom, cikla, karamelizirani pistachio

Ravioli punjeni plavim krumpirom, gusta juha od manga, jadranski škampi

File divljeg brancina, kukuruz, šafran, crumble od choriza

Semifredo od kokosa, krema s okusom mojita, krokant od badema

NOEL
Dukljaninova, Zagreb

Noel je pripremio prilično originalan meni, koji najavljuje neke nove sastojke u kuhinji chefa Kočiša. Noelov meni za Valentinovo košta 395 kuna

Jakovska kapica

Pastrva, marakuja, cvjetača, shitake

Taglioni od nojeva jaja, golub, crni tartuf

Goveđi obrazi, mladi luk, romanesco

Ovisnost o čokoladi

ZINFANDEL’S
Esplanade, Mihanovićeva , Zagreb

Chef Ana Grgić sastavila je srčano elegantni jelovnik, u kojem se suprotstavljaju takozvano muško načelo agresije, kroz krvavu govedinu i takozvano žensko načelo nježnosti, kroz desert od lavande, meda i citrusa. Šteta je što u meniju, koji košta 565 kuna, ne piše o kojoj se pasmini američke govedine radi i koliko je dugo dozrijevala.

Kremasta burrata, prah od sušene rajčice, gel od bosiljka

Jastučići punjeni vrganjima, gusti consommé od tartufa, listići šampinjona

Confit od lignji, pjena od rakova, spužva od palente

Američki striploin steak, kora od pinjola, krema od celera, pržene shiitake gljive

Mousse od meda i citrusa, žele od lavande, mak

PLAVI PODRUM
Volosko

Daniela Kramarić u svom se meniju za Valentinovo oslonila na najbolje dostupne sastojke, dakle kvarnerske škampe, što i jest u tradiciji ovog sjajnog restorana. Meni u Plavom pdorumu košta 375 kuna

Kapesante, repići škampa i kozica , prnjavice sa spužvom od blitve pod morskom pjenom

Rižoto od škampa i kozica s dehidriranom ciklom i ikrom od pastrve u kori od drveta

Repovi kvarnerskih škampa, crna zemlja aromatizirana kaduljom, gnudi od paške ovčje skute,

ili

File plemenite ribe na kremi od muškatne tikve, s gusjom jetrom i hrskavim raviolima punjenima brancinom i vlascem

Dvobojna čokoladna kugla, sladoled od pistacija, domaće praline

PELEGRINI
Šibenik

Najbolji hrvatski restoran u izboru Kulta Plave Kamenice i hrvatskih restoranskih profesionalaca, pripremio je meni za 499 kuna.Naruči li se i vinski program, koji bi se trebao složiti s menijem (i koji je skoro izvrsno izabran), to će koštati dodatnih 289 kuna.

Jelovnik

Sipa i njok

Bečki tartar

Obraz šuta

Hobotnica jari grah

Lantežini i šljiva

Ruža i malina

Vina

De Souza Rose Champagne

Kozlović, JRE malvazija

Pattes Loup Chablis

Luciano Sandrone, Barbera d’Alba

Kamnik, Ten Barells Shiraz

Prošek od plavca

TAKENOKO
Hvarska 2, Dubrovnik

Zanimljivo je kako su na južnom Jadranu u ovo neturističko doba cijene dramatično niske. Dubrovačka turistička zajednica u povodu Valentinova je pokrenula manifestaciju Gastrodani, koja traje od 11. do 14.veljače, i u koju je uključeno petnaestak restorana. Niti jedan meni nije skuplji od četrdeset eura po osobi, dok se cijene mnogih kreću između 20 i 30 eura. Dubrovački Takenoko, prema podacima s weba Gastro dana, pripremio je dva menija za samo 150 kuna.

Meni 1

Shimejake Oroshi (marinirani losos s daikonom)

Miso juha

Wok od grdobine

Mousse od đumbira i čokolade

Meni 2

Jakovske kapice u beure blancu s wasabijem

Yakitori s robate

Crème brulle

Naposljetku, važno je uočiti i kako se cijene hotelskih aranažmana spuštaju od sjevera prema jugu. Dok sjajni istarski San Rocco, koji uspješno radi cijelu godinu, prodaje aranžmane s uključenom a la carte večerom za 199 eura, u Splitu cijene sličnih aranžmana u hotelima s pet zvjezdica padaju već na stotinjak eura. Slično je i u Dubrovniku, što zapravo znači da je vikend uoči Valentinova financijski izvrsna prigoda za put u Split ili Dubrovnik, i za boravak u tamošnjim luksuznm hotelima po najnižim cijenama u godini. Rekorderi u niskim cijenama ipak, su, naravno, Slavonci. U osječkim hotelima s četiri zvjedice, noćenje i večera prodaju se za pedesetak eura.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Valentinovo je za restorane najbolji dan u godini. Evo što možete jesti u nekima od najboljih u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min