Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izišao je Michelin Francuska 2017. Sa 70 novih zvjezdica, Francuzi tvrde da nikad nisu bili jači

michelin-g

U četvrtak je u Parizu predstavljen Michelin France 2017, francusko i najvažnije svjetsko izdanje ovog vodiča. Samo je jedan restoran ušao u vrhovnu kategoriju 3 zvjezdice. Chef Yannick Alléno nakon sedam godina sa dvije zvjezdice, dobio treću za svoj restoran 1947. u hotelu Le Cheval Blanc u Courchevelu. Alléno već ima tri zvjezdice u pariškom Ledoyenu. Novih 57 restorana dobilo je zvjezdicu prvi put, 12 restorana dobilo je dvije zvjezdice. 22 restorana izgubila su zvjezdice.

“Michelin je svjestan sve veće važnosti održivog razvoja, potrage za lokalnim sezonskim proizvodima, sve zahtjevnijih gostiju i osjetljivosti chefova na život lokalnog okruženja u kojemu rade”, rekla je prisutnima članice izvrsnog odbora Michelin grupe Claire Dorland Clauzel. Kriterij su, podsjetili su urednici vodiča,  izbor i kvaliteta namirnica, majstorstvo kuhanja, osobnost chefa, sklad okusa, rad sa začinima i čisti talent, način na koji se chef izražava kroz hranu. I presudno, ponavljanje iste najviše razine kvalitete sa svakim tanjurom i svakim danom. U Michelinu za Francusku 2017. posebna je pažnja posvećena odnosu kvalitete i cijene i sezonalnosti.

Sa 70 novih zvjezdica, smatraju u Michelinu, “Može se reći da francuska gastronomija nikad nije tako briljirala”. Senzacionalni pariški hotel George V, danas dio ultraluksuzne linije Four Seasonsa, postao je prvi europski hotel u kojemu svi restorani imaju Michelinove zvjezdice. Le Cinq je sačuvao tri, a George i l’Orangerie imaju po jednu zvjezdicu. Iako je gastronomska javnost jednoglasno pozdravila treću zvjezdicu za Yannicka Allénoa, primjećuje se da je Michelin ostao dosljedan sebi i nastavio nagrađivati luksuz i pretencioznost umjesto novih tendencija u restoranima. Michelin je prije mjesec dana objavio novo francusko izdanje Bib Gourmanda, sve popularnijeg vodiča za restorane koji nude vrhunsku hranu u neformalnijim izdanjima i pristupačnim cijenama. Kritičari smatraju da Michelin Michelin kroz Bib Gourmand bolje prati trendove i brže otkriva nove talente.

Cijelu Michelinovu listu za Francusku možete pogledati OVDJE.

TRI ZVJEZDICE

1947, hotel Le Cheval Blanc, Courchevel – chef Yannick Alléno

https://www.instagram.com/p/BQTZA7Ils4l/?taken-by=yannickalleno

DVIJE ZVJEZDICE

Hostellerie de Plaisance, Saint-Émilion – chef Ronan Kervarrec

La grande Maison de Bernard Magrez, Bordeaus – chefovi Pierre Gagnaire i Jean-Denis Le Bras

Le Pressoir d’Argent, Bordeaux – chefovi Gordon Ramsay i Gilad Peled

Le Gindreau, Saint-Médard – chef Pascal Barbet

La Grenouillère, La Madelaine-sous-Montreuil – chef Alexandre Gaultier

Le Pré, Clermont Ferrand  – chef Xavier Beaudiment

Le Kintessence, Courchevel – chef Jean-Rémi Caillon

Le Montgomerie,  Courchevel, chef Sébastien Vauxion

La Maison des Bois, Manigod – chef Marc Veyrat

Kei, Pariz – chef Kei Kobayashi

La Table de L’Espadon, hotel Ritz Pariz – chef Nicolas Sale

Le Clarence, Pariz – chef Christophe Pelé

Michelin je prije mjesec dana objavio novo francusko izdanje Bib Gourmanda, sve popularnije vodiča za restorane koji nude vrhunsku hranu u neformalnijim izdanjima i pristupačnim cijenama. Uredništvo vodiča kroz Bib Gourmand puno bolje prati trendove i otkriva nove talente.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.