Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su neka od najekskluzivnijih restoranskih iskustava na svijetu

four-seasons-g

U svijetu gdje se 1 posto najbogatijih broji u stotinama tisuća, toj je lukrativnoj grupi potrošača sve teže osigurati zaista ekskluzivana iskustva. Posebno u hrani, jer što ponuditi ljudima koji gotovo svakodnevno piju velike bordeauxe i jedu u desecima Michelinovih zvjezdica? Industrija pronašla jednostavan odgovor: nešto što nije materijalno. Kretanje, otkrivanje, prirodu, ljepotu. Odgovor je bio točan, jer potražnja za bespoke gastronomskim iskustvima raste iz mjeseca u mjesec. Ovo je pet trenutno najpopularnijih stvari na tom novom tržištu.

Svjetska gastro turneja privatnim avionom Four Seasons

Hotelski lanac Four Seasons privilegiranim gostima od ove godine osigurava privatni avion s dvije linije “Kulinarskih otkrića” kojima žele redefinirati ekskluzivnost. Projekt su razvili sa chefom Reneom Redzepijem. Svako putovanje traje 21 dan, a putnici lete od jednog do drugog slavnog restorana gdje sa chefovima upoznaju lokalne proizvođače, krajeve koji inspiriraju menij erestorana, odsjedaju u Four Seasons hotelima, a u avionu im kuha chef Kerry Sears. Prvo putovanje prodaje se od 27. svibnja do 14.lipnja, itinerer uključuje Seul, Tokio, Hong Kong, Chiang Mai, Mumbaj, Firencu, Lisabon, Kopenhagen i Pariz. Drugo putovanje, od 3 do 26. rujna, vodi u Seattle, Kyoto, Peking, na Maldive, u Serengeti, Budimpeštu, St. Petersburg, Marakeš i Boston. Cijena? 135.000 dolara po osobi. 

Doručak u helikopteru u Cortini d’Ampezzo

Doručak se ne preskače, posebno na skijanju. Cristallo Hotel Spa&Golf u Cortini d’Ampezzo, najluksuznijem talijanskom skijalištu, poslužuje doručak u helikopteru, na jednosatnom letu iznad prijevoja Giau, s pogledom na Dolomite i tasting menijem koji chef Fabrizio Albini večer prije osobno dogovara s gostima. Gostima koji dugo spavaju, preostaje intimna večera za svoje u VIP gondoli. 

Tasting sakea u najluksuznijem restoranu u švicarskim Alpama

Kad je otvoren krajem 2013. hotel Chedi postavio je nova mjerila luksuza u Alpama. Smješten u pitoresknom gradiću Andermatt, hotel je poznat po japanskom restoranu koji vodi Arman Jafri, sake sommelier s diplomom tokijskog Udruženja sake sommeliera. Kaiseki meni na kojemu se svako jelo spareno s jednim vrhunskim sakeom na 1447 metara nadmorske visine mora biti nešto posebno.

Satovi sushija u Monte Carlu

Malo neformalniju varijantu od prethodnih nudi Buddha Bar u Monte Carlu, u školi sushija u kojoj japanski majstori goste uče sve od osnovnih tehnika kuhanja riže i rezanja do izrade futomakija i California rollsa. Na rubu kiča ali s puno duha. Jedan sat košta 200 eura.

Vlak za Machu Picchu

Kompanija Belmond operira veličanstvenim vlakom Hiram Bingham na liniji Cuzco-Machu Picchu. Luksuzni vlak dekoriran je u stilu 20tih, s velikim vagonom-restoranom i posebnim vagonom za gledanje krajolika, s velikim prozorima, mekim sofama i perzijskim sagovima. Na ukrcaju u  Cuzcu gosti počinju putovanje brunchem s listom peruanskih vina, onda odlaze na razgledavanje Machu Picchua i u povratku kreću iz sela Poroy, baš na vrijeme za pisco sour i meni inspririan Andama. Za turiste koji ipak nemaju kapaciteta za putovanje života u Peruu, Belmond slične raskošne nostalgične linije u Velikoj Britaniji i Irskoj, a njihov je i Simplon-Orient Express.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.