Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate dobro napraviti glazuru ili kupite kvalitetnu gotovu, postupak je zapravo jednostavan. Dovoljno je pažljivo slijediti upute i malo vježbati da dobijete grif. Good Food ima najjednostavniji video za glaziranje torti ikad, u 20-tak poteza. Glazure su slatke, elastične i meke mješavine na bazi šećera koje kolačima dodaju okus, čuvaju vlažnost i uljepšavaju ih. Evo kako se postavljaju na torte.
- zagrijte džem s malo vode, dobro promiješajte i protisnite kroz cjedilo
- četkom premažite tortu sa svih strana, u tankom ravnomjernom sloju
- pospite radnu površinu šećerom u prahu
- pospite marcipan šećerom u prahu
- valjkom razvaljajte marcipan pokretima odozgo prema dolje, okrećite valjak za 90 stupnjeva
- razvaljajte marcipan do kraja ravnomjernim pritiskom
- kad postignete debljinu koju želite, zarolajte marcipan oko valjka
- podignite marcipan pomoću valjka i odrolajte ga na tortu, od sebe prema naprijed
- dlanovima pažljivo izravnajte marcipan, da sjedne na mjesto
- odrežite višak marcipana pri dnu torte, nož mora biti jako oštar, pokušajte napraviti što uredniji rub
- opet pospite radnu površinu šećerom u prahu
- ako je potrebno glazuru razmijesite ranije da bude podatnija
- pospite glazuru šećerom u prahu
- ponovite proces valjanja kao s marcipanom, razvaljajte gornji sloj glazure na debljinu od 0,5 centimetara
- stijenke torte premažite bijelim alkoholom (votkom primjerice) ili ohlađenom prokuhanom vodom, kako bi se glazura bolje primila
- razvaljanu glazuru zarolajte na valjak
- postavite na tortu, od sebe prema naprijed
- dlanovima pažljivo postavite glazuru na mjesto
- odrežite višak glazure pri dnu torte
- ukrasite tortu