Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fine stvari otvorile su prvi virtualni butik vrhunskih pića

kavalan

Za one koji žele izbjeći blagdanske gužve i u miru izabrati svoju omiljenu bocu ozbiljnog jakog pića, ili vrhunskog šampanjca, Fine stvari praktična su i kompetentna adresa.

Fine stvari tvrtka su koju vodi legendarni zagrebački barmen Zlatko Ivkić, koji je više godina proveo i u vinskom biznisu dok je radio u Vintoradeu obitelji Dusper. Fine svari pojavile su se na našem tržištu relativno nedavno, te su se već nametnule nekima od vrhunskih svjetskih brandova poput šampanjca Jacquessona, kojeg drži sve više  ozbiljnih restorana, ili pak tajvanskog whiskiya Kavalan, koji u zadnje vrijeme na svjetskim natjecanjima redovito pobjeđuje najuglednije škotske maltove.

Ivkićeve Fine stvari prvo su funkcionirale isključivo kao veleprodaja, orijentirana prema vrhunskim barovima, restoranima i hotelima. Kako se, međutim, asortiman proširio, i kako je u Hrvatskoj poslije dulje stagnacije počela rasti potražnja za ozbiljnim pićima, Fine stvari su na web adresi www.finestvari.hr otvorili prvi virtualni butik s prestižnim alkoholnim pićima.

Fine stvari, dakle ne žele imati fizičku trgovinu nego samo internetsku trgovinu, što je u skladu s trendovima u maloprodaji; online kupovanje dramatično raste i u Hrvatskoj, dok u Londonu, primjerice, tvrtke koje se bave distribucijom proizvoda kupljenih preko weba upravo traže nekoliko tisuća vozača. Robne kuće, istodobno, otpuštaju zaposlene.

Fine stvari, uz Jacquesson, preko interneta, prodaju barem petnaestak zaista vrhunskih proizvoda koji značajno obogaćuju hrvatsku scenu jakih pića. Među bijelim destilatima posebno se ističu Tito’s Handmande Vodka koja ne sadrži gluten te blagi, zabavni i atraktivni rodonačelnik craft stila američkog pacifičkog sjeveroapada Aviation Gin, koji se proizvodi u Oregonu. Osim Aviationa, koji je tek prije par mjeseci došao u Hrvatsku i već se udobno smjestio u mnogim barovima, Fine stvari prodaju još i Sipsmith London Dry Gin te Monkey 47 Sloe Gin, po cijenama između 235 i 380 kuna.

aviation

sipsmith

Osobito je zanimljiv izbor Mezcala, neobičnih meksičkih pića od agave koja se i danas proizvode stotinama godina starom metodologijom. Mezcali , kojima se predviđa  da bi u idućoj godini mogli postati iduća velika stvar svjetske scene žestokih pića, zadimljeni su, aromatični i sasvim umjereno slatki. Radi se o jednom od najoriginalnijih bijelih alkohola uopće, u kojeg se više uglavnom ne stavljaju crvi i zmije kao što je to bio običaj prije dvadesetak godina.ž

Marca Negra Agava Espadin koja košta 524 kune, glavna je zvijezda Ivkićeva Mezcalova portfolia, koji obuhvaća i neke manje skupe boce. O wiskeyima destilerije Douglas Laing Small Batch već smo pisali; riječ je o unikatnom programu, u kojem po jedan blended malt predstavlja jednu od škotskih regija. Sam se whisky sastoji od pića iz nekoliko karakterisitčnih destilerija iz svake do tih regija. U ovom se uzbudljivom  projektu osobito ističu Scallywag, Rock Oyster i Big Peat, whiskyji koji  koštaju između 250 i 350 kuna, što ih, s obzirom na njihovu originalnost, čini odličnom vrijednošću za novac.

No, najveća je zvijezda Ivkićeva repertoara whiskya svakako tajvanski Kavalan, prvi komercijalni whisky proizveden u suptropskoj klimi, čiji uvjeti ubrzavaju dozrijevanje žestokih pića, pa tako osmogodišnji Kavalan posjeduje profil sličan 16-godišnjem škotskom maltu. Kavalan, trenutno jedan od najtraženijih svjetskih šire dostupnih whiskyja, košta oko 500 kuna Kavalan je nositelj niza najviših svjetskih nagrada, a kod nas smo ga vidjeli u lošinjskom Bellevueu, te zagrebačkim Dežmanu i Noelu.

Fine stvari prodaju klasični svjetski bestseller, japanski Suntory Single Malt. Posebno je zanimljivo što su Fine stvari prepoznale povratak interesa publike za neka starinska pića jako popularna u šesdestim i sedamdesetim godina, pa su uvezli Fernet Brancu i  Carpano Antica Formula Vermouth. Oba ova pića, osim što su prilično potrebna barmenima, izazivaju neku vrstu fellinijevske melankolije. ine stvari praktična su i kompetentna adresa. U idućih će se nekoliko godina sasvim sigurno otvoriti niz sličnih biznisa. 

Za one koji žele izbjeći blagdanske gužve i u miru izabrati svoju omiljenu bocu ozbiljnog jakog pića, ili vrhunskog šampanjca, Fine stvari praktična su i kompetentna adresa

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.