Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izvrsna prezentacija Douglas Laingovih regionalnih whiskya u Vinskoj školi Jelene Šimić Valentić

whisky-finestvari2

U srijedu navečer Zlatko ivkić i Jure Andrijašević  zagrebačkoj su publici predstavili  kolekciju Regional Malts, škotskog specijalista za whisky Douglas LaingTvrtka je utemeljena 1948. godine u Glasgowu, koja se bavi sasvim posebnim whiskeyema; od starih single cask izdanja poznatih destilerija poput pedesetogodišnjeg Taliskera ili dugo odležavanih Macallana, do projekta regionalnih maltova kojem je cilj predstaviti, u ogoljenom izdanju, glavne stilske značajke vodećih škotskih područja za proizvodnju whiskya.

Zlatko Ivkić legendarni je zagrebački barmenski veteran, koji je stjecao reputaciju u godinama dok taj posao nije bio toliko popularan kao danas, i koji već neko vrijeme vodi zagrebačku firmu Fine stvari.  Fine stvari uvoze, prije svega, vrhunska i originalna žestoka pića, od niza izvrsnih whiskya do gina Aviation i kolekcije mezcala, ali i legendarni šampanjac Jacquesson.

Regionalni maltovi došli su u Zagreb prije nekoliko mjeseci. Pojedine boce, poput Scallywaga, već smo bili kušali u boljim zagrebačkim restoranima. Laingovi Regional Malts sastoje se od po nekoliko whiskya iz poznatih destilerija, vrlo su mladi, te su proizvedeni starinskim metodama koje isključuju hladnu filtraciju i bojanje karamelom. Prvo smo kušali Epicurean, suhi, jednostavni whiskey iz Lowlandsa s lagano medenim aftertasteom.

Slijedio je Scallywag, koji reprezentira Speyside. Scallywag je whisky snažne jantarne boje, arome božićnog pudinga, toplih začina i narančine kore, s tek ponešto dima. Za Scallywag je, među ostalim, zaslužan Macallan. Teći malt koji smo kušali bio je otočni Rock Oyster, već prilično zadimljen, slan, mineralan, s posebnom medicinsko-botaničkom crtom u mješavini koja nas je nepogrešivo uputila na Laphroaig, jedan od najkarakternijih šire dostupnih maltova. Poslije tastinga gospodin Andrijašević, talentirani prezenter i kompetentan stručnjak, potvrdio nam je da se u Rock Oysteru doista nalazi ponešto Laphroaiga.

Big Peat reprezentira islay, vjerojatno najpoznatiji otok u svijetu malta gdje se, među ostalim, proizvode Lagavulin, Ardberg i Laphroaig. Big Peat zaista je golem i ultrazadimljen: kap vode u čaši proširuje spektar aroma, pa se uz zadimljenost i slanost osjeti ponešto fenola, ali i začina te nijansi čokolade i karamela. Big Peat jedan je od onih whiskya koji se dobro slažu sa steakovima. Na kraju smo kušali Timorous Beastie, vjeroajtno najkompletniji whisky u cijeloj kolekciji, koji ujedinuje snagu, strukturu, eleganciju i širok spektar aroma. Beastie dolazi iz regije Highland.

Regional Malts Douglasa Lainga proširuje naše poglede na svijet škotskog whiskya i predstavlja dragocjen dodatak hrvatskom tržištu originalnih, neindustrijskih jakih pića, sve to uz jako dobre cijene (od 240 do 350 kuna). Prezentacija regionalnih maltova što ih uvoze Fine stvari održana je u podrumu zagrebačkog restorana Apetit City, gdje sada djeluje vinska škola Jelene Šimić Valentić. Poduzetna gospođa Šimić Valentić najavila je da će se njen kurikulum već od siječnja proširiti na whiskye, konjake, rumove i ginove. A dan uoči Badnjaka, tamo će se održati spektakularni masterclass šampanjaca , pod vodstvom sommelira Željka Bročilovića Carlosa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.