Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Još jedan chef s mora seli se u Zagreb. Toni Erceg preuzima Witness

erceg

Usprkos najboljoj turističkoj sezoni u povijesti Republike Hrvatke, kuhari s obale emigriraju u Zagreb. Andrej Barbieri uskoro otvara Barbieri’s, Teo Ivanišević iz Rovinja se preselio u zagrebačku Jurjevsku ulicu gdje vodi Bistro Apetit dok se, eto, Toni Erceg, chef restorana LD korčulanskog hotela palače Lešić Dimitri odlučio upustiti u avanturu s Witnessom na Zrinjevcu.

Na prvi je pogled neobično što kuhari kreću s mora prema unutrašnjosti, no zagrebačka restoranska scena u zadnjih pola godine doživljava svoju prvu pravu renesansu još od 2005. i funkcionira cijelu godinu Neki su kuhari očigledno prepoznali zagrebačke komparativne prednosti. Toni Erceg stekao je reputaciju u korčulanskom butik hotelu Lešić Dimitri koji je uspio ući u članstvo Relais et Chateaux, grupe koja uključuje niz malih hotela s puno Michelinovih zvjezdica.

Ercegov odlazak u Zagreb prvi je njegov samostalni projekt, koji se odvija na posve kontroverznom mjestu. Lounge bar Witness na Zrinjevcu blizu Timea, prije mnogo se godina neslužbeno zvao Kod lažnog svjedoka. Ondje su se skupljali odvjetnici i tužitelji, policajci i kriminalci, i siroti svjedoci koji su nervozno očekivali svoj prvi nastup na sudu. Početkom 2000-tih Kod lažnog svjedoka je prirodno odumro kao tipičan anakroni buffet. Pričalo se da Hrvoje Petrač, koji onda još nije imao osobito tešku kriminalnu reputaciju, kani ondje otvoriti ozbiljan restoran. Petrača je u međuvremenu sustigao zakon, pa se više nije uspijevao baviti ugostiteljstvom, a Lažni je svjedok godinama stajao zatvoren i zapušten dok se ondje nije otvorio Witness, juice and wine bar neobičnog uređenja i posve nedefinirane orijentacije.

U svakom slučaju, to je mjesto uglavnom zjapilo prazno i nikome nije bilo jasno zašto još uvijek radi. Erceg u Witnessu/Lažnom svjedoku kani otvoriti pravi restoran, što je izvrsno za taj dio grada. U trokutu od pedesetak metara mogli bismo birati između Mundoake, Timea i Witnessa. Zagrebu, nadalje, neophodno trebaju riblje kuhinje koje nemaju veze sa sushijem i sashimijem. Stoga se nadamo da će gospodin Erceg pobijediti zlu kob Lažnog svjedoka, i da će centar grada napokon dobiti dobar riblji restoran.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.