Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jedini vodič za sparivanje sira i vina koji trebate ove sezone

sir-vino-f

Savjeta za sparivanje sireva i vina nikad dosta. Posebno kad je s druge strane Master of Wine i Master Sommelier veliki Gerard Basset koji je za Decanter napravio dosta detaljni vodič. Na njegovom bi cheese boardu bila samo tri sira: godinu dana star orašasti Comté kao tvrdi sir, kremasti Stilton kao plavi sir i  masni kravlji St-Marcellin kao meki sir. Ali svaki sir ima savršeni par u vinima, a infografika koju smo preveli pokriva skoro sve najvažnije kombinacije. Evo što predlaže Basset.

TVRDI SIREVI

‘Birajte bogata, suha bijela vina ili crna vina manjeg do srednjeg tijela, jer će njihova težina i tanini dobro ići uz strukturu sira. Najlakši način izbora vina za tvrde sireve je da tražite relativno mlada i relativno tvrda vina, umjesto vina koja su snagu dobila sazrijevanjem”.

MEKI SIREVI

‘Ovo može biti zeznuta kombinacija jer mnogi meki sirevi imaju snažnu osobnost, posebno oni stariji. Traže vina s dosta kiselina koje će rezati kroz visoke masnoće.”

PLAVI SIREVI

‘Klasična kombinacija ovdje bi bila slatka vina, posebno ako je riječ o kremastom plavom siru. Kremasta tekstura Stiltona, primjerice, odlično će nadopunjavati čvrstu strukturu vina, a tu je i kontrast slatkoće i slanosti.”

OVČJI I KOZJI SIREVI

‘Klasični par su Crottin de Chavignol i Sancerre. Ali ovdje možete kršiti pravila dokle god se držite svježih vina sa živahnim kiselinama. Izbjegavajte vrlo zrele ovčje i kozje sireve jer mogu biti izuzetno jaki”.

SIREVI S OPRANOM KOROM

‘Nastojte birati mlađe sireve čiji karakter neće uništiti vino. Epoisses i crvena burgundska vina su klasični regionalni spoj, ali radije bih birao raskošno vino koje se bolje suprotstavlja siru. Ovo nisu sirevi za chablis i zrele burgundce, jer mogu uništiti svu njiihovu suptilnost. Munster i Gewurtztraminer su klasična kombinacija, a ta bi vina trebala funkcionirati i s drugim sirevima oprane kore.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.