Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tvrtka Kutjevo traži da se inspekcije nakon mesa prošire i na vina

vino-kontrola

Nakon što su inspekcije konačno počele raditi i otkrile dosta grozno stanje na masovnom tržištu mesa u Hrvatskoj, otvorilo se pitanje hoće li pojačati i nadzor na tržištu vina. U Hrvatsku svake godine ulazi sve više jeftinih vina najgore kvalitete koja za razliku od domaćih ne prolaze institucionalne kontrole. Tvrtka Kutjevo, kao proizvođač mesa i vina od Vlade je u četvrtak službeno zatražila da se inspekcije aktiviraju i na tom polju. Kako su objavili u priopćenju, “zgroženi nalazima veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem,” od Ministarstva poljoprivrede tražili su da inspekcije “jednako pristupe i tržištu vina u Hrvatskoj”.

“Trenutna situacija s uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također ugrožava zdravlje potrošača, u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole”, stoji u izjavi Kutjeva, “Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište.”

vina-trendovi-grafikon

Procjenjuje se da će u 2016. uvoz loših vina premašiti 25 milijuna litara, odnosno trećinu domaće proizvodnje. Jedan od vodećih istarskih vinara Ivica Matošević to je alarmantno stanje dosta zorno objasnio u ljetošnjem intervjuu na Kultu Plave Kamenice. Jako dobru analizu ovog problema nedavno je u intervjuu za Agrobiz dao i dr. Đuro Horvat, vjerojatno najveći hrvatski stručnjak za vinsko tržište. “Slika je… više nego dramatična poglavito ako promatramo razdoblje od ulaska Hrvatske u EU. Godine 2013, odnos izvoza i uvoza bio je 1:5 litara. U 2016. odnos se dramatično promijenio i trenutni  odnos izvoza i uvoza je 1:15 litara. Prosječna ostvarena izvozna cijena je i dalje znatno iznad uvozne i iznosi oko 3,7 dolara po litri vina, dok je prosječna uvozna cijena oko 1 dolar po litri. U 2015. godini, proizvodnja grožđa je porasla za 14% u odnosu na 2014.. Pokrivenost uvoza izvozom je vrlo niska i iznosi oko 8% u količinama i oko 28% u financijskom pogledu. Razina potrošnje per capita je na razini 2015., pa možemo zaključiti da je imperativ povećati izvoz jer se proizvodnja vina povećava, a dolaze u rod i novi nasadi”, rekao je Horvat, “Procesi su dramatični, a država šuti”. Cijeli intervju možete pročitati OVDJE .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.