Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

7 genijalnih knjiga o vinu koje možete pokloniti početnicima a da im ne kažete da nemaju pojma

knjige-vino-g

Ako baš imate sreće i strpljenja, u hrvatskim ćete knjižarama pronaći pet do šest dobrih knjiga o vinima koje mirno možete pokloniti. Za sve ostalo morate na internet, a tamo je pak previše knjiga o vinu i vi najvjerojatnije opet tražite knjigu za osobu koju vina zanimaju ali nije ekspert, možda je ne poznajete dovoljno i ne želite da ispadne kako mislite da nema pojma. Od ovih sedam knjiga neke su najautoritativnija djela među vinskim enciklopedijama, neke praktički slikovnice za odrasle, ali sve su odličan ulaz u vina za početnike i dovoljno dobre da ih sa zanimanjem čitaju i oni koji znaju više.

1. The Essential Scratch and Sniff Guide to Becoming a Wine Expert

sniff-scratch

Demistifikacija osnovnih znanja o vinu ne može biti iskrenija nego kad je se primi Master Sommelier. Richard Best pokušao je svesti najvažnije činjenice o vinu na 22 stranica slikovnice za odrasle s naljepnicama koje se mogu pogrebati i pomirisati. “Ova knjiga bit će duhovit poklon s dobrom porukom za odrasle, a ne treba je isključiti ni kao knjigu za tinejdžere. Nikad nije prerano za stvaranje kulture vina. 

O ovoj knjizi se priča “Vesela, nepretenciozna i blesava točno koliko treba”

2. Wine Folly: The Essential Guide To Wine

wine-folly

Budući da nema čovjeka koji ne bi volio kako Wine Folly objašnjava vino, ova je knjiga vjerojatno najveći zicer na listi. Fokusirana je na čiste osnove znanja o vinu, na regije, profile vina, čuvanje vina, sparivanje s hranom i ima grafikone aroma za puno sorti. Pisana za početnike, ova knjiga može koristiti i onima koji o vinu znaju nešto više.

O ovoj knjizi se priča “Ova knjiga omogućava da je koristite koliko trebate. Dobar priručnik za ljubitelje vina ili pristupačni ulaz za potpuno početnike”

3. Kevin Zraly Windows on the World Complete Wine Course

kevin-zraly

Kevin Zraly više od 30 godina podučava početnike, a ova je knjiga udžbenik za polaznike njegovih tečajeva. Posebno je korisna ako ste samouki. Svako poglavlje pokriva jednu veću temu poput bijelih francuskih vina ili talijanskih vina i može se koristiti kao priručnik za kreiranje vlastitih kušanja.

O ovoj knjizi se priča “Budete li vjerno pratili ovu knjigu u svojim kušanjima, budite sigurni da ćete mnogo naučiti”

  

4. World Atlas of Wine 7. izdanje –  dopunjeno s Hrvatskom

world-atlas

Enciklopedijsko sedmo izdanje famoznog Svjetskog atlasa vina zbir je neizmjernog znanja iskusnih vinskih kritičara Jancis Robinson i Hugha Johnsona, puna podataka o regijama, detaljnih prikaza i preciznih bilješki o vinorodnim područjima svijeta. Knjiga pritom nije suhoparna, tako je dobro napisana da je možete čitati kao članak iz Decantera ili Wine Spectatora. U novom izdanju dodali su Hrvatsku i Kinu.

O ovoj knjizi se priča “Sedmo izdanje koje odražava značajne promjene u vinskom svijetu, potvrdilo je status ove knjige kao najvažnije najautoritativnije enciklopedijske publikacije o vinu”. 

5. Wine Bible 2. izdanje

wine-bible

Prva Vinska biblija Karen MacNeil izišla je prije 15 godina, kao pravi izdavački i autorski poduhvat. Ako trebate pregled najvažnijih vinskih regija svijeta u kojima se proizvodi većina vina, s ovom knjigom dobit ćete sve. Najviše sadržaja posvećeno je Bordeauxu i Burgundiji, ali detaljno su obrađene i Kanada, Gruzija i Kina. 

O ovoj knjizi se priča “Jedna od najinformativnijih i najzabavnijih knjiga o vinu ikad napisanih”

6. How to Fake Your Way Through a Wine List

way-wine-list

Naslov je naravno komercijalni trik, Katherine Cole može vas naučiti kako da se zaista, bez fejkanja, probijete kroz većinu vinskih lista koje vam donesu u restoranima. Knjiga nije pravi priručnik, pisana je dosta načelno i nije zgodna za nošenje u torbi, ali dizajn i stil pisanja omogućit će vam relativno jednostavno memoriranje najvažnijih stvari i vina koja idu iz različita jela.

O ovoj knjizi se priča Neke preporuke su previše ekscentrične, ali prijateljski ton knjige i osnovna znanja o vinima koje daje čine je korisnom i praktičnom. Smatrajte je kraćom verzijom knjige What to Dringk with What You Eat Andrea Dornengubra i Karen Page

7. Educating Peter

educating-peter

Kao dugogodišnju urednicu magazina Food & Wine, Lettie Teague ljudi su neprekidno pitali isto pitanje: može li im preporučiti neko jako dobro vino za manje od 10 dolara. Drugo najčešće pitanje bilo je: kako da najlakše nešto naučim o vinima. Teague je odlučila riješit oba pitanja u jednoj knjizi koja će potpuno demistificirati proces učenja o vinima. Da ne bi samo teoretizirala, svoju je metodu odlučila iskušati na najvećoj vinskoj neznalici koju je mogla pronaći: svome susjedu, filmskom kritičaru Rolling Stonea Peteru Traversu. Knjiga je urnebesna i vrlo informativna priča o čovjeku koji, možda baš kao osoba kojoj ćete pokloniti ovu knjigu, posve neočekivano otrkiva novi svijet.

O ovoj knjizi se priča “Da su vina filmovi, što bi bio tvoj Građanin Kane? Pitanje koje je autorica postavila svom susjedu filmskom kritičaru pokreće prezabavno putovanje koje bi i vas moglo zauvijek promijeniti”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.