Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uspješni zagrebački ugostitelj: ”Očito je da se u poreznoj reformi mislilo samo na interese velikih igrača”

restorani-turizam

“Sve što sam dosad čuo od političara koji su osmislili i provode poreznu reformu, čista je demagogija,” kazao nam je jučer jedan od najuspješnijih zagrebačkih restoratera. “Ta demagogija služi kako bi se pokušala prikriti zapravo vrlo očigledna činjenica: provodeći poreznu reformu, ova vlast nije imala snage dirati u velike igrače, dakle niti u banke, niti u korporacije, pa je odlučila uzeti novac malim igračima, jer je procijenila da se mi ne možemo braniti. Nesporno je da smo u konkurenciji korporacija i banaka mi najslabiji, da nas je najlakše napasti bez obzira na posljedice, na naše stvarne poslovne rezultate, i bez obzira na to što mi skoro svu našu dobit reinvestiramo. Tu se, dakle ne radi ni o kakvoj pravednoj raspodjeli poreznog tereta, nego na uzimanju od onih za koje je vlast procijenila da se ne mogu obraniti,” zaključio je naš sugovornik, veliki zagrebački restorater s kojim smo razgovarali baš dok je saborski Odbor za financije održavao sastanak na kojem je porezna reforma ministra Marića dobila jednoglasnu potporu predstavnika vladajuće koalicije.

Restoranska industrija svejedno ne odustaje od prosvjeda i pokušaja utjecaja na reforme. Idući će se tjedan održati barem dva velika ugostiteljska skupa, od toga jedan u Splitu.”Cilj je okupiti baš sve ugostitelje, te ih potaknuti na snažnu, ali institucionalnu javnu akciju,” objašnjava sugovornik Kulta Plave Kamenice. Ugostitelji se nadaju da bi javnim djelovanjem, kao i lobiranjem, mogli prolongirati odgodu udvostručenja PDV –a najmanje do proljeća.

“Gledajte, da su nam dali barem malo vremena da se prilagodimo, da su recimo predložili da u jednom razdoblju PDV poraste za nekoliko postotnih poena pa u drugom razdoblju za još nekoliko, mi bismo uspjeli adaptirati naše poslovne modele. Ovakvo je ponašenje vlasti, međutim, zaista izravni udar i na naš posao i na turizam, jer nas čini nekonkurentima. Francuska je, primjerice, smanjila PDV na restoransku industriju, susjedne mediteranske zemlje imaju PDV oko 10 posto, a naš se udvostručuje. Mi smo, koliko god nas Vlada smatra slabima, dovedeni u situaciju da se svim snagama moramo boriti protiv porezne reforme,”završio je svoj monolog jedan od financijski jačih zagrebačkih ugostitelja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.