Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KOPERNIKANSKI OBRAT MINISTRA TURIZMA: Gari Capelli danas kaže da povećanje PDV-a za ugostiteljstvo ne dolazi u obzir!

gari-capelli

U četvrtak 3.studenog ministar turizma Gari Capelli u Zagrebu su susreo s Nenadom Šepakom, predsjednikom Ceha ugostitelja. Gari Capelli prije samo nekoliko dana podržao je poreznu reformu, koja podrazumijeva rast PDV-a za ugostitelje s 13 na 25 posto. U većini europskih zemalja PDV na restorane i kafiće iznosi između 9 i 12, 5 posto. Hrvatski su restorateri stoga sasvim opravdano pokrenuli široku akciju protiv tog aspekta porezne reforme, koja ugrožava ne samo ugostiteljski sektor gdje je zaposleno oko 100 tisuća ljudi, nego i cjelokupni razvoj hrvatske turističke industrije, nesumnjivo najprihodovnije u zemlji.

Nadalje, povećanje PDV-a na ugostiteljstvo ugrožava i razne druge industrije, više ili manje ovisne o turizmu; od vinske preko naftne od telekoma. Poslije današnjeg sastanka čini se da je ministar Capelli dramatično promijenio stav prema poreznoj reformi.

Strategija razvoja turizma

Naime, u priopćenju što ga je objavilo Udruženje ugostitelja Zagreba decidirano se kaže da je Gari Capelli “podržao zahtjeve ugostitelja koji su utemeljeni i na Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske izrađena je u suradnji Ministarstva turizma, Ministarstva financija te je jednoglasno usvojena u Saboru, kao dokument koji među ostalim precizira nižu stopu PDV-a, koja mora biti konkurenta okruženju, i koja potiče nova ulaganja u ugostiteljstvu i u turizmu.

Najavljena mjera povećanja stope PDV-a na 25 posto za ugostiteljske usluge stoga je izravni udar na daljnji razvoj turizma, kao i prijetnja ostvarenju boljih turističkih rezultata u narednim sezonama. S obzirom na značaj turizma za hrvatsku ekonomiju, jasne su šire pogubne posljedice najave povećanja PDV-a u ugostiteljstvu. Stoga je zajednički zaključak današnjeg sastanka u Ministarstvu turizma, da “povećanje stope PDV-a nikako ne dolazi u obzir.”

Ovakav Capellijev stav iznimno je značajan: sada je jasno da u Vladi srećom ne postoji konsenzus oko samoubilačkog i nevjerojatno neodgovornog prijedloga da se  PDV u ugostiteljstvu udvostruči. Valja se nadati kako će Vlada pokazati dovoljno zdravog razuma da odustane od tog segmenta porezne reforme, koji ugrožava najpropulzivniji dio hrvatskog gospodarstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.