Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

KOPERNIKANSKI OBRAT MINISTRA TURIZMA: Gari Capelli danas kaže da povećanje PDV-a za ugostiteljstvo ne dolazi u obzir!

gari-capelli

U četvrtak 3.studenog ministar turizma Gari Capelli u Zagrebu su susreo s Nenadom Šepakom, predsjednikom Ceha ugostitelja. Gari Capelli prije samo nekoliko dana podržao je poreznu reformu, koja podrazumijeva rast PDV-a za ugostitelje s 13 na 25 posto. U većini europskih zemalja PDV na restorane i kafiće iznosi između 9 i 12, 5 posto. Hrvatski su restorateri stoga sasvim opravdano pokrenuli široku akciju protiv tog aspekta porezne reforme, koja ugrožava ne samo ugostiteljski sektor gdje je zaposleno oko 100 tisuća ljudi, nego i cjelokupni razvoj hrvatske turističke industrije, nesumnjivo najprihodovnije u zemlji.

Nadalje, povećanje PDV-a na ugostiteljstvo ugrožava i razne druge industrije, više ili manje ovisne o turizmu; od vinske preko naftne od telekoma. Poslije današnjeg sastanka čini se da je ministar Capelli dramatično promijenio stav prema poreznoj reformi.

Strategija razvoja turizma

Naime, u priopćenju što ga je objavilo Udruženje ugostitelja Zagreba decidirano se kaže da je Gari Capelli “podržao zahtjeve ugostitelja koji su utemeljeni i na Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske izrađena je u suradnji Ministarstva turizma, Ministarstva financija te je jednoglasno usvojena u Saboru, kao dokument koji među ostalim precizira nižu stopu PDV-a, koja mora biti konkurenta okruženju, i koja potiče nova ulaganja u ugostiteljstvu i u turizmu.

Najavljena mjera povećanja stope PDV-a na 25 posto za ugostiteljske usluge stoga je izravni udar na daljnji razvoj turizma, kao i prijetnja ostvarenju boljih turističkih rezultata u narednim sezonama. S obzirom na značaj turizma za hrvatsku ekonomiju, jasne su šire pogubne posljedice najave povećanja PDV-a u ugostiteljstvu. Stoga je zajednički zaključak današnjeg sastanka u Ministarstvu turizma, da “povećanje stope PDV-a nikako ne dolazi u obzir.”

Ovakav Capellijev stav iznimno je značajan: sada je jasno da u Vladi srećom ne postoji konsenzus oko samoubilačkog i nevjerojatno neodgovornog prijedloga da se  PDV u ugostiteljstvu udvostruči. Valja se nadati kako će Vlada pokazati dovoljno zdravog razuma da odustane od tog segmenta porezne reforme, koji ugrožava najpropulzivniji dio hrvatskog gospodarstva.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

KOPERNIKANSKI OBRAT MINISTRA TURIZMA: Gari Capelli danas kaže da povećanje PDV-a za ugostiteljstvo ne dolazi u obzir!

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min