Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale 3. dio

OXBO

U trećem dijelu zagrebačkog Kvartovskog vodiča naveli smo dobre lokale zapadno od strogog centra, do Britanskog trga, pa zatim one u sjevernim dijelovima grada, kao i u niz geografski odvojenih kvartova koji su, međutim, gastronomski zanimljivi. U prvom nastavku pratili smo liniju 11-tice od Maksimira do Draškovićeve, a u drugom strogi centar grada

1. RADNIČKA

Tekka, Radnička cesta 37 b

tekka

Tekka je uz Takenoko najbolji hrvatski japanski restoran. Vlasnik Tekke je Mario Minder, dugogodišnji voditelj Takenoka. Za razliku od Takenoka koji je osmišljen kao mjesto za izlaske, Tekka je po danu poslovni restoran gdje jedu ljudi iz brojnih ureda na Radničkoj, dok se navečer pretvara u ugodni susjedski lokal. Sushi i sashimi su izvrsni.

Dobra vina, Green Gold Centar

dobra vina

Dobra vina jedino je mjesto u Hvatskoj koje nosi prestižno priznanje Wine Spectatora Grand Award of Excellence. Dobra vina sastoje se od vinoteke s više od tisuću etiketa, u kojoj se prodaju skoro sva važnija domaća i puno stranih vina, te vinskog bara s enomatima, i iznimno povoljnim cijenama vina na čaše, u kojem se svake srijede održavaju tematske vinske večere. Dobra vina, među ostalim, drže buteljke Radikona, Gravnera, Podveršiča, pa Livia Fellugu, Brundlamyera, Ca’del Bosco, Zind Humbrechta, Louis Jadota i mnogo drugih vodećih svjetskih vinara.

Asia Gold, Green Gold

asia gold1

Asia Gold pametni je poslovni restoran grupe Asia, s odlično koncipiranim jelovnicima za ručak koji privlače zaista vrlo mnogo gostiju: oko jedan katkad je teško pronaći stol. Uz menije za ručak, Asia Gold ima i veliki gastronomski jelovnik, s kojeg toplo preporučujemo brancina na kantonski i brancina u tajlandskom curryu.

Mano 2, Green Gold Centar

mano2

Gastronomski gledajući, Mano 2 spada među tri ili četiri najbolja zagrebačka restorana. Chef Hrvoje Kroflin strahovito je talentiran i podjednako željan da stalno uči i napreduje. Glavno pitanje Mana 2, kao i drugih restorana u Green Gold Centru, jest kako privući više gostiju navečer. U Kroflinovu slučaju to je pitanje još važnije, jer bez stalne i brojne večernje publike nema smisla upuštati se u pravi fine dining.

Oxbo Bar and Grill, Vukovarska 269

OXBO

Oxbo je hotelski restoran zagrebačkog Hiltona, gdje pripremaju vjerojatno najbolje steakove u gradu. Oxbo je vrlo dobro uređen, no nepostojanje bilo kakve razumne F&B politike odbija mnoge goste. Otisnuta vinska karta katkad nema mnogo veze sa stvarnom ponudom vina, dok su cijene piva ekscentrične, poput cijena u restoranima na južnojadranskim otocima u srpnju i kolovozu.

Mostovi, Radnička cesta 1a

mostovi

Mostovi su restoran s izvrsnim roštiljem, vrlo dobrim velikim pečenjima, sjajnim pitama i tek ponešto bosanskohercegovačkih jela. U vrijeme dok su se pretežno bavili bosanskohercegovačkom kuhinjom, Mostovi su spadali među najuspješnije zagrebačke restorane. No, i danas su za ručak solidno popunjeni.

2. FOLNEGOVIĆEVA

Rougemarin, Folnegovićeva 10

rougemarin za note

Rougemarin, smješten u bivšoj Tvornici žarulja, ove se godine pretvorio u jedan od najpopularnijih i najboljih zagrebačkih restorana. Rougemarin je osobito procvao kad mu se u rano proljeće kao konzultant pridružio sjajni Tvrtko Šakota, koji je kasnije u tvorničkoj porti otvorio prilično spektakularnu mesnicu Santoku. Rougemarin je  Okrugljak novog vremena: poslovno –obiteljski srednjestrujaški restoran koji isporučuje odličnu hranu za ne odveć veliki novac.

Vivat, Folnegovićeva 1b

Druga vinoteka Borisa Ivančića (kronološki prva; nakon što je otišao s Prisavlja, Ivančić je prvo došao u Folengovićevu a zatim u Martićevu), nudi uobičajeno širok izbor naših i stranih vina, i drugih pića koje Vivat uvozi i prodaje, poput ginova i whiskeya. Vivat u Folnegovićevoj ne radi subotom.

3. ILICA, BRITANAC I OKOLNE ULICE

Submarine BBQ, Frankopanska 11

attachment-1

Submarine je najuspješniji hrvatski  hamburgerski lanac. Premda nismo osobiti fanovi njihovih burgera, moramo priznati da je Submarine ozbiljno vođen posao. Lokal u Frankopanskoj zanimljivo je uređen, a glazba je upravo izvrsna.

Evergreen, Ilica 49

evergreen-1

Evergreen je vrlo, vrlo solidan sushi bar, smješten u izlogu najdulje i jedne od najprometnijih zagrebačkih ulica. Evergreenov kuhar zaista zna pripremati sushi, a vinska karta, koja uključuje sjajni pošip Nericu, prilično je primjerena hrani.

Dežman Bar, Dežmanova 3

dezman

Dežman je daleko najbolji bar u Zagrebu. Dežman se može pohvaliti skoro izvrsnim izborom vina, dobrom ponudom jakih pića, solidnim koktelima, fantastičnom atmosferom i korektnim malim jelima. Dežman je u kratkom vremenu postao jedan od prepoznatljivih dijelova zagrebačkog uličnog identiteta. Čestitamo.

Velvet, Dežmanova 9

velvet

Dok se Dežamn nije otvorio, Velvet je bio središte društvenog života u tuškanačkom prolazu. Velvet je i sada vrlo pristojan lokal, sa solidnim kolačima. Velvetov je problem od samog otvaranja bio u prilično nekompetentnoj ponudi piva i vina.  S druge strane, iznimno su kompetentni u PR-u: prošle su zime pokraj ulaza postavili mikroklizalište veličine tri do četiri kvadrata, kraj kojeg su se skoro svi gosti i prolaznici željeli fotografirati.

Papa’s American Bar, Tuškanac 1

papas

Papa’s na terasi kina Tuškanac ima dvije strateške prednosti.  Prva je genijalan položaj kad je riječ o toplijem dijelu godine, a druga najbolji burgeri u gradu, iza Burgeraja. Izbor piva također je dobar, a koktele nadgleda vodeći hrvatski miksolog Marin Nekić.

Dubravkin put, Dubravkin put 2

restorani

Dubravkin put trenutno je najbolji zagrebački restoran. Maštovito i tehnički perfektno kuhanje Priske Thuring spojilo se s kvalificiranim sommelierima, dobrim konobarima i jako dobrim uređenjem. Bilo da ručate salate i tjestenine, ili večerate teletinu sa smrčcima i bisque od škampa, u Dubravkinom putu ozbiljno ćete uživati.

Kava Tava, Britanski trg 1

kava-tava

Nova Kava Tava atraktivno je uređena, s neodoljivom zlatnom vespom u izlogu i s jako puno stolova i stolica, na fantastičnoj lokaciji. No, čini se da vlasnici nisu razumjeli kako su s tako reprezentativnim prostorom ušli u novu, drukčiju igru, te da više ne mogu biti samo ulična palačinkarnica. Ponuda piva i vina upravo je katastrofalna, te se svodi isključivo na proizvode Zagrebačke pivovare (plus jednako dosadna Corona), i na graševinu u onim neupotrebljivim bočicama od dva decilitra.

5. SJEVERNI KVARTOVI

Okrugljak, Mlinovi 28

okrugljak

Okrugljak je najstariji aktivni zagrebački restoran, otvoren prije više od 100 godina. Okrugljak ima jednu od najljepših gradskih terasa, gdje doista imate osjećaj kao da ste u pravoj prirodi, a hrana je već desetljećima više manje ista: veliki komadi mesa pečeni na otvorenoj vatri, uz ponešto steakova i divljači. Janjetina krajem prosinca i početkom siječnja apsolutno je senzacionalna.

Bistro Apetit, Jurjevska 65a

apetit bistro

Apetit  godinama spada među prestižne zagrebačke restorane, a ljetošnji dolazak chefa Toma Gretića trebao bi mu donijeti mnogo publiciteta i dodatnu kvalitetu. Apetitov jelovnik možemo opisati kao modernu europsku kuhinju. Ambijent je gotovo raskošan, baš idealan za ozbiljne izlaske.

Tač, Vrhovec 140

Tač je prije nekoliko godina ponovo ušao u fokus javnosti jer ondje često jede Zoran Milanović. Međutim, Tač je počeo stvarati reputaciju još početkom 2000-tih godina, kada se nedjeljom čekalo u redu za ručak. Tač je kulinarski eklektičan, vlasnici žele prodavati organsko povrće i što zdravije uzgojeno meso, a confit od patke jedno je od boljih jela koje smo ondje kušali. Domaći ajvar bezuvjetno je fantastičan.

Asia, Nova Ves 88/Medveščak 115

asia-nova-ves

Asia na Zvijezdi glavni je restoran grupe Asia. Radi se o tradicionalnom kineskom restoranu s vrlo mnogo vjernih gostiju, koji jedu uglavnom kinesko-europsku hranu. U Asiji na Zvijezdi održavale su se neke od zabavnijih proslava kineske Nove godine.

6. TREŠNJEVKA, VUKOVARSKA I SAVSKA

Žar,  Badalićeva 13

zar grill

Žar je prva moderna, pristojno uređena zagrebačka roštiljarna koja je do danas zadržala visoku kvalitetu hrane i niske cijene. Osobito preporučujemo Čarobni ćevap, mljevenu govedinu zapečenu u panceti.

Karijola, Badalićeva 18

karijola1-hrana

Originalna Karijola nalazila se u prostorijama noćnog kluba i pivnice Concordija, u neuglednom dvorištu na početku Kranjčevićeve ulice. Prije par godina preselila se nekoliko kuća zapadnije, na ugao Badalićeve i Kranjčevićeve. Nova je lokacija mnogo pristojnija i urednija. Pizze su standardno izvrsne

Galerija vina, Vukovarska 56

Galerija vina jedna je od novijih i reprezentativnijih zagrebačkih vinoteka. Budući da je vlasnik Galerije tvrtka Miva, koja je ekskluzivni zastupnik Moët et Chandona za Hrvatsku, ondje se može kupiti skoro cijeli LVMH-ov portfolio: od bazičnog Moeta, pa do Kruga i Chateau d’Yquema, kao i fina jaka pića poput Hennessya, Glenmorangiea ili Ardberga.

Kosta Tvornica pljeskavica, Savska 107.

kpk

U neuglednoj baraci na uglu Savske i autoputa smjestila se jedna od najbolljih roštiljarni u Zagrebu. Pljeskavice i zapečeni grah zaslužuju najviše ocjene. Ponuda pića nažalost je asketska, a cijene gotovo neopravdano niske, baš kao u Žaru.

Mex Cantina, Savska 154

mex-cantina-glavna1

Ovaj 18-godišnji restoran zadnji je put kad smo ondje jeli, početkom ljeta, bio u sasvim dobroj formi. Guacamole, steakovi i fajitas spadaju među glavne adute Mex Cantine, jednog od boljih etničkih restorana u Zagrebu. I jedinog meksičkog.

Balon, Prisavlje 2

balon-glavna

Sredinom 2000-tih Balon se ubrajao među najpopularnije zagrebačke restorane. S vremenom se, međutim, izlizao i ispuhao, pa ga je ovog proljeća preuzela nova ekipa, koja Balon pokušava kulinarski podignuti. U restoranskom se biznisu rezultati vide relativno brzo. Balonov se meni i dalje bazira na svim mogućim vrstama mesa.

Svijet vina, Boćarski dom, Prisavlje

svijet-vina

Svijet vina vinoteka je i izložbeni prostor tvrtke Acrobat, koja ondje priređuje degustacije buteljki iz svog uvoznog programa. A Acrobat uvozi zaista puno važnih etiketa: od Billecart Salmona i Jacquesa Selossea, preko Tua Rite, do Leflaivea.

A Most Unusual Garden, Horvaćanska 3

most-unusual-garden

A Most Unusual Garden briljantno je uređena kuća gina na samom kraju Savske blizu rijeke, gdje se ovog ljeta održao Unusual Gin Weekend, iznimno uspjeli festival gina. A Most Unusual Garden atmosferom spada među najoriginalnije hrvatske barove.

7. NA ZAPADU

O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić 18

o-hara-6

O’Hara je najambicoznija hrvatska pizzeria, čije Napolitane s luksuznim dodacima poput vrhunskog larda, ulaze u svijet ozbiljne gastronomije. Izbor piva jako je reprezentativan, dok je izbor vina, nažalost, prilično nedostatan. Vikendima je gotovo nemoguće ući bez rezervacije. O kvaliteti O’Hare govori činjenica da je postala jednom od glavnih zagrebačkih gastro atrakcija, premda je smještena jako daleko od gradskog središta, u kvartu koji nije poznat po mjestima za izlaske.

Stari kotač, Petrovaradinska 20

stari kotac

Stari kotač vraća nas u Zagreb 60-tih godina, Kotačevo dvorište kao da je došlo iz tekstova zagrebačkih šansona. Roštilj je i dalje izvrstan i stilski dobrodošlo drukčiji od leskovačkih. Sve drugo u Kotaču, međutim, zahtijeva hitno osvježenje, želi li ta gostionica nastaviti dobro poslovati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.