Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SANTA SOFIA 2008. Izvrstan amarone koji ne košta previše

amarone-fb

Amarone je jedan od rijetkih specifičnih talijanskih vinskih žanrova koji se dobro primio u Hrvatskoj. Prije više od deset godina većina boljih zagrebačkih restorana počela je držati razne Masijeve verzije amaronea, od one bazične, preko Costasere Riserve, do Vaio Armarona, kojeg je lani Wine Spectator uvrstio među 10 naboljih vina na svijetu. Prije nekoliko godina Masijevu se portfoliu amaronea, što ga uvozi Vivat, pridružila vinarija Santa Sofia, koju zastupaju Dobra vina.

Santa Sofia jedan je od tipičnih predstavnika više srednje klase amaronea: ona,dakle, ne postiže cijene kao Dal Forno Romano ili Allegrini, ali redovito dobiva odlične ocjene te predstavlja sjajnu vrijednost za novac u klasi tako iznimno stiliziranih vina. Amarone della Valpolicellla proizvodi se, dakle, u pokrajini Veneto, od sorti Corvina, Rondinella i Mollinara (premda su dopuštene i neke druge sorte). Distinktivni element u vinifikaciji amaronea jest sušenje grožđa, koje načelno traje tri do četiri mjeseca. Zatim se od tako prosušenih bobica proizvodi suho vino, jedno od najprepoznatljivijih u Italiji i Europi. I najsnažnijih.  Santa Sofia iz 2008. godine ima 15 posto alkohola i čak 36 grama suhog ekstrakta, što dovoljno govori o njenoj gustoći.

amarone-id

Tanini su se zamalo rastopili, pa sada ostavljaju tek ugodan trag na jeziku, no ksielina nije popustila: Santa Sofijin amarone sadrži oko 6 grama ukupnih kiselina. Vino je, stoga, neobično vibrantno i svježe, što sjajno funkcionira uz njegovu uljastu teksturu i golemo, moćno tijelo.

Na nosu se osjećaju vanilija, dim, maraske i tamna čokolada. Na okusu, osobito u aftertasteu, dominiraju čiste griotte. Santa Sofia jedno je od nedovoljno poznatih a zapravo velikih vina koja sjajno predstavljaju svoju apelaciju. Winemakeri Santa Sofie za desetak će dana predstaviti ovaj uzorni amarone u zagrebačkim Dobrim vinima.

Gastropreporuka Santa Sofiu iz 2008. kušali smo u subotu u Carpacciu, jer nas je zanimalo kako se slaže s hranom. Prvo smo je probali uz odležani permezan, što se pokazalo izvrsnim. Nastavili smo sa scallopinama u umaku od svježih vrganja gdje je također sjajno funkcionirala, te s fritajom s vrganjima. Mislili smo da će biti preteška za fritaju, ali amarone i vrganji toliko se vole da se i ta kombinacija pokazala dobrom. Tartufi i divljač prirodni su joj saveznici.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.