Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRAUMATIČNA BERBA 2016. Tuča i bolesti masakrirali su neke od najboljih vinograda u Francuskoj i Italiji

hails

Najveće su štete u Champagni, Burgundiji, Cognacu i Barolu. Ukupna proizvodnja vina u Francuskoj će pasti 8 posto, a neki vinari u Italiji izgubili su i 50 posto uroda

Zbog proljetnog mraza i velikih ljetnih tuča, francuska proizvodnja vina ove bi godine mogla pasti za 8 posto u odnosu na prošlu godinu, objavilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede. Ukupna proizvodnja za 2016. prognozirana je na 44,1 milijun hektolitara, ako sve prođe mirno do kraja berbe. Prema izvještaju francuske vlade, najgore su pogođene regije Champagne, dolina Loire, Burgundija i Beaujolais. Proizvođači šampanjca ovih dana su najavili da neki od njih vjerojatno morati maksimalno posezati u rezervna vina, ali i da pored toga treba očekivati nestašicu šampanjaca iz 2016. Očekuje se da će proizvodnja pasti 32 posto u odnosu na prethodnu godinu. Mraz je proljetos uništio 4600 hektara vinograda, a botritis i pepelnica su pogoršali stanje. Vegetacija kasni oko deset dana. Vinari Aubea procjenjuju urod na prosječno 2-3 tone po hektaru, normalan prosjek 10.7 tona po hektaru.

U dolini Loare očekuje se 32 posto manja proizvodnja u odnosu na 2015. Vegetacija kasni oko dva tjedna zbog travanjskog mraza, a vinogradari se još bore s velikim napadom pepelnice. Burgundija i Beaujolais tek što su izračunali štetu od mraza, pogodile su ih jake tuče. Ukupno je uništeno  10.000 hektara vinograda, a proizvodnja će biti manja barem 23 posto.

U Burgundiji je najteže stradao Chablis, gdje su tri velike tuče uništile više od 400 hektara vinograda. Jako su stradali i vinogradi u Cognacu i Armagnacu. Bordeaux i Languedoc Roussillon relativno su dobro prošli, mraz je pogodio dijelove Languedoca ali proizvodnja bi trebala biti tek jedan posto manja nego lani.

U Italiji, tuča je najgore pogodila Pijemont, uništen je urod na nekima od najboljih položaja u Langheu. Osim orkanskog vjetra koji ju je pratio, ta je tuča bila neobična i po širokom području koje je zahvatila, pedesetak kilometara od Barola do Monferrata. Neke vinarije u komuni La Morra, izgubile su i 50 posto uroda. Dosta pijemontskih vinara zaštićuje vinograde mrežama jer su tuče tamo uobičajene. Iako je riječ o skupoj zaštiti koju je još prije desetak godina većina smatrala nepotrebnim trošenjem novca, klimatske promjene su učinile svoje i sada se u Pijemontu u mreže ulaže sve više, a investicije se očigledno već isplaćuju. Druga olakšavajuća okolnost je činjenica da nebbiolo, najvažnija sorta regije, kasno zrije. Bobice su za vrijeme oluja još bile zelene i tvrde, pa su bile otpornije na udarce od dominantnih sorti u Francuskoj koje je tuča pogodila kad su najranjivije. U Italiji su velika oštećenja na dolcettu, chardonnayu i kod nekih vinara na rizlingu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.